Održana hitna sjednica SB UN povodom eskalacije sukoba Izraela i Palestinaca

Savjet bezbjednosti UN održao je u nedjelju hitnu sjednicu iza zatvorenih vrata zbog eskalacije izraelsko-palestinskog sukoba, ali nisu preduzete hitne mjere, prenosi AP i navodi da su Sjedinjene Američke Države zahtijevale od svih 15 članica da oštro osude “gnusne terorističke napade koje je počinio Hamas”.

Zamjenik američkog ambasadora Robert Vud potvrdio je kasnije da je “priličan broj zemalja” osudio napad Hamasa, ali ne i sve zemlje članice SB UN.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja rekao je za Asošijejted pres da su Amerikanci tokom sastanka pokušali da optuže Rusiju da ne osuđuje napad, što, prema njegovim riječima, nije tačno.

– Osuđujemo sve napade na civile, to je bio moj komentar – rekao je Nebenzja i naglasio da je poruka Rusije da je važno “odmah prekinuti borbe, ići na prekid vatre i na ozbiljne pregovore, koji su već decenijama u zastoju”.

Kineski ambasador DŽang Đun iznio je ranije sličan stav, rekavši da Peking osuđuje sve napade na civile, iako nije spomenuo Hamas, navodi AP.

Američki predstavnik u UN Robert Vud je jasno stavio do znanja da su SAD usredsređene na osudu Hamasa za, kako je naveo, “ovu ničim izazvanu invaziju i terorističke napade” i dodao da Hamas mora da okonča svoju nasilnu terorističku aktivnost protiv izraelskog naroda.

Prethodni članakSASTANAK KOD DODIKA Vladajuća koalicija odlučuje hoće li se pokrenuti opoziv Stanivukovića
Naredni članakLukić: Afrička kuga svinja u Srpskoj pod kontrolom