Održana besplatna radionica o važnosti zaštite od cyber napada

Kompanija m:tel i članica njene grupacije Logosoft iz Sarajeva, koja je vodeća IT kompanija u BiH, intenzivno rade na razvijanju svijesti o važnosti edukacije na temu zaštite od cyber napada, a jedan od načina je i organizovanjem besplatnih radionica.

Uzimajući u obzir sveprisutnost cyber napada u BiH, a i u svijetu, kompanija m:tel, odnosno Logosoft žele aktivno učestvovati u obrazovanju naše akademske zajednice iz ove oblasti i omogućiti studentima da se upoznaju sa setom alata koji se mogu koristiti u odbrani IT infrastrukture od cyber napada.

S tim u vezi, 15. juna, organizovana je besplatna radionica u kojoj su učestvovali studenti Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu, a tema radionice je bila upravo „Kako odbraniti IT infrastrukturu od cyber napada“. Predavač je bio Luka Manojlovič, konsultant i eksterni sistemski administrator za 40+ kompanija i ISP-a, a koji nosi i zvanje Microsoft Most Valuable Professional za područja Consumer Security, Management infrastrucuture i Small business server.

Ukupno 16 studenata navedenog fakulteta posjetilo je Logosoftov edukacijski centar, te su na ovoj radionici prošli kroz postavke, principe i podešavanja IT sistema u cilju odbrane od cyber napada. Cilj radionice je i da studenti ponesu sa sobom znanje o tome koje koncepte je poželjno implementirati prije pojave cyber napada te koje koncepte primijeniti ukoliko se cyber napad realizuje. Radionica je organizovana na način da je interaktivna i da studenti sva naučena znanja mogu primijeniti na praktičnim laboratorijskim vježbama tokom edukacije.

Tokom trajanja radionice, studenti su se upoznali i sa setom alata iz Windows operativnog sistema poput postavki Active Directory-ja, Group Policy-ja, Windows Firewall-a, Event viewer-a i dodatnih alata sa kojim se može dodatno osigurati IT okruženje na način da imaju veću kontrolu i veći uvid u dešavanja u tom sistemu.

U okviru svog društveno odgovornog poslovanja, kompanije m:tel i Logosoft svakako, pored humanih, kulturnih i sportskih projekata, podržavaju učenje i znanje kao najbolji način ulaganja u budućnost zajednice i društva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prethodni članakFinalistkinje se pripremaju za izbor Miss BiH
Naredni članakSladić: Iduće sedmice biće kao u ekspres loncu