Održan sastanak Vlade i zdravstvenih radnika, uskoro početak pregovora

Predsjednika reprezentativnog Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar Ivicu Anića primili su danas Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona i predsjednik Pregovaračkog tima Vlade Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite, saopštili su iz Vlade HNK.

“U nastojanju da se pitanje novoga kolektivnog ugovora riješi dijalogom socijalnih partnera i da se razgovori sa ulice i preko medija premjeste za pregovarački stol, danas je učinjen prvi korak, na obostrano zadovoljstvo, na način da je u korektnoj atmosferi obavljen razgovor između predstavnika Vlade HNK i predsjednika NSZ SKB-a Mostar. Nadamo se kako ćemo u narednim danima zajedničkim naporima riješiti sva sporna pitanja što će, na kraju, dovesti do početka pregovaranja i zaključivanja granskoga kolektivnog ugovora”, saopštili su iz Vlade HNK..

Očekujemo da ćemo, u roku od najviše deset dana, održati sastanak pregovaračkih timova s ciljem usaglašavanja konačnog teksta granskoga kolektivnog ugovora.

Nakon razgovora Ivica Anić je izrazio zadovoljstvo zbog održanog sastanka jer se  prvi put sjelo za stol sa predstavnicima vlasti.

“Razgovarali smo o svim problemima i mogu iskazati zadovoljstvo. Ovo smo trebali puno prije napraviti, ali dogovorili smo se da ćemo uskoro dati jednu zajedničku izjavu. Nadamo se uskoro početku službenih pregovora u skladu sa Protokolom i da se dva tima u punom sastavu sastanu i da potpišemo Kolektivni ugovor na obostrano zadovoljstvo”, rekao je Anić.

Pojasnio je da Vlada HNK očekuje odgovor Federalnog ministarstva rada od koga je Vlada zatražila mišljenje o tome da li pojednini članovi sindikalnog tima mogu učestvovati u toku pregovora.

Danas je reagovao i Dalibor Vuković predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK i član pregovaračkog tima SKB Mostar koji nije bio na sastanku.

”Slabi su pravnici u kantonalnom ministarstvu rada, zato naša Vlada pita Federalno ministarstvo rada za mišljenje ko može biti u pregovaračkom timu…Oni su sve činili da probaju da Dalibor Vuković ne bude u pregovaračkom timu SKB Mostar i zatražili su mišljenje Federalnog ministarstva rada”, kaže Vuković dodajući da nijedan zakon ne propisuje da se bilo ko može miješati u rad sindikata, te da svaki sindikat slobodno odlučuje o svom pregovaračkom timu.

Smatra da ga Vlada ne želi za pregovaračkim stolom jer je on “tvrd orah” među sindikatima i ne može ga se lako nagovoriti na nešto što nije povoljno za radnike.