Održan sastanak o procesu izrade Strategije za mlade Grada Mostara

Sastanak predstavnika radnih tijela koji bi trebali rješavati Strategiju za mlade Grada Mostara održan je danas u Gradskoj vijećnici u Mostaru.

Nakon utvrđene analize stanja i potreba koja je urađena u prethodnom razdoblju, iz Grada su poručili kako se nadaju aktivnom radu, učešću svih aktera koji čine radne grupe, a to su svi predstavnici institucija i stručnjaci koji rade na polju mladih kako bi riješili sve utvrđene nedostatke koji se nalaze u našem gradu.

U saradnji s Vijećem mladih Grada Mostara uspješno je realizirana faza istraživanje potreba i problema mladih grada Mostara i analiza stanja. Najveći problemi mladih Imenovanjem Radnih tijela prelaze u fazu analize trenutnog stanja i definisanje problema u navedenoj oblasti, te formuliranje prioriteta i mjera za rješavanje utvrđenih problema i potreba mladih ljudi, u procesu izrade Strategije za mlade do donošenja prijedlog dokumenta.

“Najveći problem mladih je neadekvatno obrazovanje, mobilnost mladih, nedovoljna informiranost. Jedna jako značajna i zanimljiva stvar jer smo u eri tolike informiranosti, a mladi se žale na pristup informacijama”, rekla je Sabina Memić u ime Grada Mostara.

Navela je kako će Radne grupe raditi na nalaženju aktivnosti mjera i aktivnosti koje bi riješile njihove probleme, što će otvoriti daljnje procedure u Mostaru.

Memić je istakla kako su izuzetno zadovoljni novim sazivom Gradskog vijeća, te da su sadašnji vijećnici osnivači Vijeća mladih Grada Mostara.

”To je jedna velika kohezija i pozitivan primjer razvoja Grada i rješavanja problema. Gradsko vijeće je zasada usvojilo podršku za stambeno zbrinjavanje mladih, podršku pri kupovini prve stambene jedinice. Tu je i sufinansiranje naprednih učenika, te ćemo vidjet do kraja strategije koje će još mjere biti usvojene”, navela je.

Naime, Usvajanjem Odluke o pokretanju procedure za izradu i donošenja Strategije za mlade Grada Mostara za razdoblje od 2023. do 2027. godine od strane Gradskog vijeća Grada Mostara u julu 2023. godine pokrenuta je procedura za izradu Strategije za mlade Grada Mostara, koji je ujedno jedna od obaveza propisana ZAKONOM O MLADIMA za jednu lokalnu zajednicu.

Prema Zakonu o mladima ‘Strategija prema mladima’ jeste dokument institucija vlasti s programskim pristupom djelovanjima prema mladima što uključuje definisane probleme i potrebe mladih, strateške pravce djelovanja te ciljeve strategije i mjere za realizaciju ciljeva strategije. Dokument treba sadržavati tačno definisane rokove za provođenje pojedinih programa i aktivnosti, te potrebna finansijska sredstva za njihovo provođenje.

Podršku Gradu u procesu izrade dokumenta angažovanjem konsultanta Ivana Jurilja osigurao je Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2, kojeg finansira Evropska Unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih Nacija (UNDP).

Prethodni članakPolicija Srpske na oprezu zbog terorističkog napada u Moskvi
Naredni članakMostar: Uhapšen mladić zbog posjedovanja kokaina