Održan bajramski prijem mostarskog muftije

Bajramski prijem mostarskog muftije mr. Salem ef. Dedovića, kojem su prisustvovali predstavnici svih vjerskih zajednica, visoki dužnosnici diplomatskih misija u Mostaru, predstavnici javnog, političkog kulturnog, ekonomskog života Grada Mostara i HNK upriličen je u novootvorenom vakufskom kompleksu u Podveležju.

Samim odabirom ambijenata iskazana je plemenitost islama i nastojanje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za brigu o osobama treće životne dobi.

“Nama, aktualnoj generaciji, možda se nekada čini, da je naše vrijeme najbremenitije i najizazovnije, zaboravljajući da su se kroz dugu istoriju svi narodi suočavali s kušnjama kroz koje je Bog čitave narode stavljao na duhovni i moralni ispit. Kroz kušnju se propituje čvrstina naše vjere u Boga, a tu čvrstinu suštinski oblikuju iskrenost i dosljednost čija su konkretna manifestacija dobra djela i dosljedno moralno postupanje”, u prigodnoj bajramskoj čestitci istaknuo je muftija.

Posebno je ukazao na vrijednosti i značaj njegovanja međusobne ljubav i spremnosti na lično odricanja zarad opšteg napretka.

“Istinska ljubav prema Bogu otkriva ono najljepše i najplemenitije u čovjeku, ona ga čini širokogrudnim, pristupačnim i otvorenim. Isključivost, netrpeljivost, zavidnost, osjećaj sile i nadmoći iznevjeravaju i obesmišljavaju učenje vjere čiji najčvršći temelj jesu bogobojaznost, altruizam i samilost”, kazao je muftija.

Bajramsku čestitku mostarskom muftiji i muslimanima na području Mostarskog muftijstva u ime vladike Dimitrija episkopa Zahumsko-hercegovačke i primorske eparhije uputio je iguman manastira u Žitomisliću Danilo Pavlović.

“Bajrami su uvijek prilika da se zapitamo i da kažemo da smo spremni da darujemo sebe za dobrobit života kojeg svi ovdje zajedno živimo”, poručio je iguman Danilo.

U ime biskupa Mostarsko-duvanjske i primorske monsinjora Petra Palića, katoličkog sveštenstva sretne i blagoslovljene dana Bajrama izrazio je don Željko Majić. Najprije je čestitao muftiji na poduhvatu Islamske zajednice koje je uložila na izgradnji vakufskog kompleksa u Podveležju, a potom izrazio nadu da će i u buduće, kao i prethodnih godina nastaviti dijeliti bajramske radosti s predstavnicima Islamske zajednice u Mostaru budući da završava njegova dužnost na funkciji generalnog vikara Biskupije.

Komentarišući dijelove jutrošnje bajramske hutbe reisu-l-uleme dr. Husien ef. Kavazovića o milosrđu i dijeljenju dobra s drugima, kojem pozivaju sve religije, u svojoj bajramskoj čestici fra Iko Skoko, generalni vikar Hercegovačke franjevačke biskupije je kazao da bi čovječanstvo bilo potpuno drugačije kada bi ljudi primjenjivali takve vjerske postulate.

“Ovi praznici nas tome pozivaju. Možda nećemo doći do tog stepevna ali idemo tim putem”, rekao je Skoko. Bajramsko druženje zvanica nastavljeno je uz skromnu bajramsku večeru pripremljenu i hotelu Kalima resort.

 

Prethodni članakJapanska maska koja skida 10 godina sa lica
Naredni članakUtopio se mladić na jezeru u Vrapčićima