ODRONI NA VIŠE PUTNIH PRAVACA

Auto-moto savez Republike Srpske upozorio je jutros vozače na odrone na putnim pravcima Banjaluka-Kneževo-Turbe, Banjaluka-Crna Rijeka-Jajce, Sarajevo-Trnovo-Foča i Foča-Višegrad.
Saobraćaj se na većini putnih pravaca u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ odvija nesmetano, a magle ima u kotlinama i u višim predjelima.

Izmjene u odvijanju saobraćaja aktuelne su na putevima na kojima se izvode radove, a prolazak vozila je na tim lokalitetima regulisan saobraćajnom signalizacijom.

U toku su radovi na mostu preko jezera Bočac na putu Jajce-Crna Rijeka, zbog čega se saobraća usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Zbog izgradnje kružnog toka na magistralnom putu Klašnice-Laktaši, izmijenjen je saobraćaj u Laktašima.

Režim vožnje izmijenjen je i u tunelu Brčigovo na magistralnom putu Sastavci-Ustiprača, te na magistralnim putnim pravcima Crkvina-Modriča, Zableđe-Čađavica gdje je na snazi obustava saobraćaja u tunelu Dragoraj, a saobraćaj je preusmjeren na obilaznicu u neposrednoj blizini, zatim na putevima na području Banjaluke, Prijedora, Modriče, Kotor Varoša, Vlasenice i Broda.

I dalje su aktuelne izmjene u odvijanju saobraćaja na auto-putu Banjaluka-Gradiška, zatim na magistralnim putevima Krupac-Bogatići u opštinama Istočna Ilidža i Trnovo, te Karakaj-Drinjača, Klašnice-Gornja Vijaka-Derventa, Drinjača-Milići-Vlasenica, te od Modriče prema Doboju.

Na regionalnim putevima radovi se izvode na dionicama Šipovo-Novo Selo na granici sa Federacijom BiH /FBiH/ Šekovići-Donje Caparde, Tedin Han-Križ na granici sa FBiH, Ukrina-Klupe u mjestu Šnjegotina, Ugljevik-Glavičice u rejonu Starog Ugljevika, dok je klizište usporilo saobraćaj na dionici Ukrina-Gornja Vijaka.

U FBiH na dionici Prozor-Jablanica zbog radova je obustavljen saobraćaj u tunelu Jasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila mase iznad sedam i po tona, sa izuzetkom autobusa, usmjeravaju na alternativne pravce Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi se izvode i na magistralnom putu Široki Brijeg-Mostar, od ulaza u Mostar do Balinovca. Na ovoj dionici saobraćaj se odvija jednom trakom, naizmjenično uz regulaciju semaforima. Da bi se smanjile gužve, mole se vozači koji dolaze iz Širokog Brijega i Čitluka ili idu prema tim mjestima da koriste alternativni pravac Mostar-Rodoč-Varda-Čule.

Zbog radova na mostu preko rijeke Bile na putnom pravcu Nević Polje-Kaonik, iz smjera Kaonika /Viteza/ saobraća se jednom trakom na mostu, dok se iz smjera Nević Polja /Travnika/ saobraća obilaznicom u neposrednoj blizini.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu, a vozila se preusmjeravaju na alternativne pravce.

Usporeno se zbog radova saobraća na dionicama Mostar-Široki Brijeg /od ulaza u Mostar do Balinovca/, Maglaj-Doboj /raskrsnica na ulazu u Maglaj/, Olovo-Kladanj /Olovske Luke/, Stupari-Živinice-Šićki Brod, Šićki Brod-Orašje, Livno-Kamensko, Drvar-Bosansko Grahovo i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.