Određen pritvor Dupovcu i Mutapu

Sud Bosne i Hercegovine uvažio je zahtjev Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu, osumnjičenima za organizovani kriminal i ometanje istrage o stradanju Dženana Memića.

Mjera pritvora je zatražena zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i naročitih okolnosti krivičnog djela zbog kojih bi boravak osumnjičenih na slobodi izazvao uznemiranje građana i javnosti.

Tužilac Ćazim Hasanspahić je kazao da je Tužilaštvo došlo do velikog broja materijalnih dokaza, kao i svjedoka, na osnovu čega, kako kaže, Sud BiH može van svake sumnje utvrditi postojanje krivice kod osumnjičenih.

Hasan Dupovac, bivši šef Odjela za saobraćajne nesreće Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), i Zijad Mutap, otac Alise, djevojke koja je bila sa Dženanom Memićem u noći kada je on nastradao uhapšeni su 1. februara.

Iz Tužilaštva BiH je ranije saopšteno da se aktivnosti provode u predmetu na kojem rade duži vremenski period, a odnosi se na “krivična djela organizovanog kriminala, a u vezi ometanja istrage i prikrivanja dokaza o stradanju Dženana Memića, u februaru 2016. godine”.