Određen pritvor Darku Šariću

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu za organizovani kriminal odredio je pritvor do 30 dana Darku Šariću i još četvorici osumnjičenih za više krivičnih djela.

Pritvor je određen zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će se okrivljeni, svaki ponaosob, boravkom na slobodi “postati nedostupni pravosudnim organima, zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će uništiti, sakriti, izmijeniti dokaze ili tragove krivičnog djela, postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično djelo – saopštio je Viši sud.

Protiv navedenog rješenja osumnjičeni i njihovi branioci imaju pravo žalbe u roku od tri dana od dana prijema pismenog otpravka rješenja.

Naredbom o sprovođenju istrage Tužilašva za organizovani kriminal osumnjičenima je na teret stavljeno više krivična dela.

– Osumnjičenom D. Š stavljeno je na teret izvršenje krivičnog djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela iz člana 346 stav 5 u vezi sa stavom 2 KZ, krivično djelo teško ubistvo, krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, krivično djelo izazivanja opšte opasnosti , krivično djelo iz člana 98 Zakona o tajnosti podataka u podstrekavanju u vezi sa članom 34 KZ i krivično djelo zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju – navedeno je u saopštenju.

Sud navodi da je osumnjičenom D. L stavljeno je na teret “izvršenje krivičnog djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela iz člana 346 stav 4 u vezi sa stavom 2 KZ, krivično djelo izazivanja opšte opasnosti, krivično djelo iz člana 98 Zakona o tajnosti podataka u podstrekavanju i krivično djelo zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju”.

Takođe, osumnjičenom D. O stavljeno je na teret izvršenje krivičnog djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela “iz člana 346 stav 4 u vezi sa stavom 2 KZ, krivično djelo izazivanja opšte opasnosti”.

Sud je saopštio da je osumnjičenom D. M stavljeno na teret “izvršenje krivičnog djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela, produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja i krivično djelo iz člana 98 Zakona o tajnosti podataka”.

Navedeno je da je osumnjičenom U. R “stavljeno na teret izvršenje krivičnog djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela iz člana 346 stav 4 u vezi sa stavom 2 KZ, krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, krivično djelo izazivanja opšte opasnosti”.

Sudija za prethodni postupak je imao u vidu odredbu člana 189 stav 1 ZKP kojom je propisano da će organ postupka voditi računa da se ne primjenjuje teža mjera ako se ista svrha može postići blažom mjerom, odredbu člana 210 ZKP kojom je propisana obaveza suda da trajanje pritvora svede na najkraće neophodno vrijeme i da u toku cijelog postupka pritvor ukine čim prestanu razlozi na osnovu kojih je bio određen.

Navedeno je i da pritvor predstavlja mjeru obezbjeđenja prisustva okrivljenih u cilju nesmetanog vođenja krivičnog postupka, pa shodno navedenom nalazi da se pritvor u konkretnom slučaju po navedenim zakonskim osnovima pokazuje kao nužna i neophodna mjera za obezbeđenje prisustva okrivljenih i za nesmetano vođenje krivičnog postupka, dok drugačiji navodi okrivljenih i njihovih branilaca, iz razloga koji su obrazloženi u prethodnim stavovima rješenja, nisu bili od uticaja na donošenje drugačije odluke, navedeno je u saopštenju Višeg suda u Beogradu.

Darko Šarić koji je prije dva dana uhapšen u velikoj međunarodnoj akciji, negirao je sinoć na saslušanju u tužilaštvu za organizovani kriminal izvršenje svih novih krivičnih djela za koje se sumnjiči.

Osumnjičeni advokat Dejan Lazarević, inače branilac Šarića u postupku za krijumčarenje kokaina, prebačen je u na VMA jer mu je pozlilo tokom saslušanja.

Prethodni članakNijemci stopirali finansiranje projekata u Srpskoj, među njima tri u Hercegovini
Naredni članakDodik: To što Zapad radi prema Srpskoj je odmazda