“Odluka o koncesijama je ujdurma protiv Republike Srpske”

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da sudije Ustavnog suda BiH više rade na raspakivanju BiH nego sve politike u BiH i da je odluka o apelaciji 24 poslanika Parlamentarne skupštine BiH na koncesije za izgradnju hidrelektrana na Drini ujdurma protiv Republike Srpske.

Veoma je jasno da su na prostoru Republike Srpske koji ne dodiruje ni spoljne granice BiH niti je u dodiru sa entitetskom linijom date koncesije za izgradnju hiroelektrana – rekao je Dodik novinarima u Sarajevu povodom odluke Ustavnog suda BiH da apelaciju poslanika koja se odnosi na izgradnju hidroelektrana na Drini rješava Komisija za koncesije BiH.

On je podsjetio da je Federacija BiH izdala više od 300 takvih koncesija i da ih niko nije sporio.

– Јa ih neću sporiti nikada jer to pripada Federaciji BiH, ali je odjednom napravljena trivijalna kamuflaža oko toga. Kakva Komisija za koncesije BiH da rješava sporove? – pitao je Dodik.

Dodik je istakao da “to nigdje ne postoji”.

– To nije zakonska obaveza, pa ne može biti ni ustavna. Nažalost, ovo što radi Ustavni sud i te navodne sudije više rade na raspakivanju BiH nego svi politički napori – rekao je Dodik.

Ustavni sud BiH danas je u Sarajevu naložio Komisiji za koncesije BiH da u svojstvu Zajedničke komisije za koncesije, najkasnije u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja ove odluke, riješi sporna pitanja između BiH i Republike Srpske nastala u vezi sa dodjelom koncesija, saznaje Srna u Ustavnom sudu.

Prethodni članakOdbijen prijedlog Tužilaštva, Mehmedagić pušten na slobodu
Naredni članakU Rusiji najviše umrlih u jednom danu od početka pandemije