ODLUKA O CIJENAMA PARKINGA U MOSTARU IDUĆE SEDMICE PRED VIJEĆEM

Naredne sedmice Gradsko vijeće Mostara razmatraće dugo očekivanu Odluku o načinu organizacije, upravljanja i korištenja javnih parkirališta u  Gradu Mostaru, odnosno naplatu parking mjesta u gradu.

U Odluci se navodi da će rezervacija parking mjesta u Zoni I u Gradu Mostaru koštatie 3.500 KM godišnje dok će u Zoni II ta usluga biti za hiljadu maraka jeftinija.

Kada su cijene u pitanju, sat korištenja parkinga u Zoni I biće 1,50 KM a u Zoni II 1 KM.

Dnevna parking-karta koštaće 20, odnosno 15 KM, a stanar u zoni naplate plaćat će 25 KM u prvoj zoni ili 15 KM u drugoj.

Povlaštena karta za fizičke osobe – stanar u zoni naplate – godišnje će plaćati 225,00 KM u prvoj i 135,00 KM u drugoj zoni.

Povlaštena mjesečna parking-karta za fizičke osobe – stanar izvan zone naplate iznosit će 40,00 KM, a godišnja 360,00 KM.

Povlaštena karta za fizičke osobe – zaposlenik mjesečno će plaćati 40,00 KM ili godišnje 360,00 KM u prvoj ili 270,00 KM u drugoj.

Pravo na povlaštenu kartu imaju fizičke i pravne osobe sa prebivalištem odnosno sjedištem na području Grada Mostara.

Pravne osobe, fizička osoba obrtnik i osoba koja obavlja drugu samostalnu radnju mjesečno će u prvoj zoni plaćati  100,00 KM, a u drugoj 75,00 KM.

Pravne osobe, fizička osoba obrtnik i osoba koja obavlja drugu samostalnu ranju godišnje će za parking izdvajati 900 KM odnosno 675,00 KM, ovisno o zoni.

Povlaštena karta za posebne grupe mjesečno će koštati 5 KM, a godišnje 45 KM.

Parkirna mjesta za vozila osoba s invaliditetom su besplatna a Grad bi trebao osigurati 10 odsto parkinga za ove osobe od ukupnog broja označenih parkirnih mjesta. Izdavanjem povlaštene parking karte korisniku Mostar Parking se ne obavezuje za istog osigurati kontinuirano slobodno parking mjesto.

Rezervacija parking mjesta za jedan mjesec u prvoj zoni košta 320 KM, a u drugoj 220 KM, a na jednom javnom parkiralištu može se dozvoliti rezervacija najviše do 10% parking mjesta.

Komercijalna parking karta mjesečno će koštati 150 KM u prvoj i 100 KM u drugoj zoni. Građani će plaćati i 10 KM troškove slanja obaviještenja, odnosno opomene zbog neplaćanja.

Odlukom su definisana i privatna parkirališta. Kako je navedeno u Odluci, javnim parkiralištima ne smatraju se posebni prostori za parkiranje motornih vozila koji pripadaju određenom objektu ili prostori privatnih parcela koje je korisnik opremio za pružanje usluga parkiranja, odnosno privatna parkirališta. Korisnik ovog posebnog prostora može posebni prostor za parkiranje motornih vozila ustupiti djelimično ili u cjelini Mostar Parkingu, koji će ga urediti i koristiti kao otvoreno ili zatvoreno parkiralište, a uslove korištenja posebnog prostora, regulisat će ugovorom.

Radno vrijeme na javnim parkiralištima na kojima se naplaćuje parkiranje je od 7 do 21 sat, a subotom od 7 do 15 sati.

Novčanom kaznom u iznosu od 200 KM kaznit će se za prekršaj pravna osoba koje je vozilo zaustavljeno ili parkirano na javnom parkiralištu bez plaćanja naknade u propisanom iznosu.

Novčanom kaznom u iznosu od 100 KM kaznit će se za prekršaj fizička osoba obrtnik i osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost čije je vozilo zaustavljeno ili parkirano na javnom parkiralištu bez plaćanja naknade u propisanom iznosu.

Novčanom kaznom u iznosu od 50,00 KM kaznit će se korisnik koji zaustavi ili parkira vozilo na javnom parkiralištu bez plaćanja naknade u propisanom iznosu te odgovorna osoba u pravnoj osobi koja počini prekršaj, navedeno je u odluci.

Prethodni članakAPEL VLASTIMA DA ZAŠTITE UHAPŠENE BORCE: Privođeno preko 200 boraca Nevesinjske brigade
Naredni članakZločini nad Srbima u Mostaru su zaboravljeni i oprošteni od strane Tužilaštva BiH