ODLAZAK LJUBE BEŠLIĆA: Gradonačelnik koji u teškim vremenima nije pobjegao već preuzeo odgovornost

30.01.2020., Mostar, Bosna i Hercegovina - 18. Izbor sportasa Grada Mostara za 2019. godinu.Gradonacelnik Mostara, Ljubo Beslic Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Bivši mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić preminuo je danas u 63. godini života nakon duže bolesti u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Ljubo Bešlić rođen je 27. jula 1958. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Mostaru, te Mašinski fakultet na univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru.
Radio je kao profesor u srednjoj Mašinskoj školi u Mostaru, te u grafičkom preduzeću “Rade Bitanga” – Mostar. Aktivno se bavio rukometom (1972. – 1990.) u Rukometnom klubu “Velež”.
Ljubo Bešlić je za gradonačelnika Mostara izabran 2004. godine i na toj funkciji se zadržao do početka 2021. godine. U periodu od 2012. do 2021. godine gradom je, silom prilika i ne svojom voljom, upravljao bez Gradskog vijeća. Drugi je u istoriji Mostara koji je izabran na dužnost gradonačelnika dva puta. Aktivni je član Vijeća Evrope (Council of Europe) od 2004. godine. Sa suprugom Dubravkom imao je troje djece.

Mandat u teškim političkim okolnostima

Bivšem gradonačelniku Mostara sredinom februara u Zagrebu je urađena transplantacija srca. Bešlić je tada vozilom Hitne pomoći prevezen u Zagreb na operaciju.  Nakon tretmana u Zagrebu, koji se smatrao uspješnim viđen je i na ulicama Mostara, kada se smatralo je Bešlić uspješno prebrodio zdravstvene probleme s kojima se suočio. Međutim, njegovo zdravstveno stanje se postupno, pogoršavalo.
Ljubo Bešlić je bio gradonačelnik Mostara u jako turbulentnom političkom periodu. Prvi je gradonačelnik ujedinjenog Mostara nakon rata a za vrijeme njegovog prvog mandata Stari most je, kao prvi spomenik iz BiH ušao na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine. U njegovom mandatu pokrenuto je niz važnih projekata za Grad Mostar, ali zbog teških političkih okolnosti Bešlić je objektivno bio u teškoj situaciji da njihovu realizaciju privede kraju. Kao gradonačelnik Mostara dugo vremena nalazio se  u nezahvalnoj ulozi da zbog nepostojanja Gradskog vijeća, često i neopravdano, bude okrivljen za sve loše  u gradu na Neretvi.
Međutim, uprkos problemima s kojima se susreo, kako zdravstvenim, tako i političkim, preuzeo je odgovornost kao gradonačelnik te ipak uspio osigurati koliko-toliko normalno funkcionisanje Grada Mostara u devetogodišnjem periodu u kojem nije postojalo Gradsko vijeće Mostara. Vjerovatno bi mnogi drugi u njegovoj poziciji  dali ostavku nakon isteka mandata i prepustili grad neviđenom haosu. Bešlić nije izabrao taj lakši put, već je do zadnjeg trena svog mandata s više ili manje uspjeha, ostao na čelu Mostara i teret ogromne odgovornosti spremno preuzeo na svoja leđa.
– Da govorim o sebi vrlo je teško i mnogi bi rekli da je to subjektivno. No, moram reći, nije bilo lako u uslovima koji ne postoje nigdje na svijetu. I zasigurno da u ovakvim uslovima zavezanih ruku ne možete pokazati svoju potpunu viziju, uraditi ono što ste htjeli. Morao sam se prilagoditi okolnostima iz kojih, sam pokušao izvući najbolje.  Ostavljam grad u ekonomsko stabilnom stanju i s te strane mogu reći da grad funkcioniše u datim okvirima mogućega na izvrstan način –  izjavio je Bešlić u jednom intervjuu pred kraj svojega mandata.
Takođe, rekao je kako je biti gradonačelnik Mostara s  jedne strane pozicija kojom dobivate čast, te je zato primamljiva i izazovna, ali jako teška i osjetljiva.
– Mostar je specifična  sredina i ima posebna pravila.  Mi smo vodili silne razgovore,  pokušavajući uravnotežiti različita stajališta, pomiriti ih i donositi odluke. To traži puno vremena, energije, strpljenja – govorio je Bešlić te istakao da je Mostar uprkos svemu jedinstven grad po svim karakteristikama grada.
– Bio je podijeljen a takve su tada bile okolnosti.  Na žalost ima pojedinaca koji ne mogu u svojim glavama razbiti neke predrasude – poručio Bešlić u septembru prošle godine u jednom od svojih zadnjih obraćanja u funkciji gradonačelnika Mostara.  Nakon toga su uskoro uslijedili mostarski izbori, koji su nakon više od 16 godina omogućili da Bešlić dobije nasljednika na čelu Gradske uprave.

Kao gradonačelnik zadnji put je javno viđen u Gradskoj vijećnici prilikom izbora novog gradonačelnika Marija Kordića kojem je ove godine predao mandat gradonačelnika.
Govoreći o svom prethodniku sadašnji mostarski gradonačelnik Mario Kordić je izjavio da ga je jako potresla smrt Ljube Bešlića.
– Jako sam tužan i svi u Gradskoj upravi Mostara smo nekako šokirani. Njegovoj porodici izražavam duboko saučešće. Ljubo Bešlić je, prije svega, bio moj prijatelj, a skupa smo sarađivali i dok sam bio na čelu Doma zdravlja Mostar. Izgubili smo velikog čovjeka s velikim  srcem – izjavio je Kordić.

Iz Grada Mostara najavljeno je da će detalji o komemoraciji i pogrebu bivšeg gradonačelnika Ljube Bešlića biti pravovremeno objavljeni.

 

dnevni.ba

Prethodni članakU Split je uplovila jahta najbogatije Srpkinje
Naredni članakPlin već poskupio na pumpama u RS, ni cijene goriva neće mirovati