Odgođena sjednica Savjeta bezbjednosti o stanju u BiH

Iako je to ranije najavljeno, na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, na dnevnom redu za danas, nije predviđena rasprava o situaciji u BiH.

Tokom sjednice, podsjetimo, kako je ranije najavljeno trebalo bi da bude razmotren posljednji izvještaj OHR-a.

Međutim, u dnevnom programu za danas najavljen je samo brifing predsjednika Međunarodnog krivičnog suda.

Sjednica bi mogla biti pomjerena ili za srijedu, 3. novembra, ili čak kasnije, ali ne dalje od 5. novembra, kada ističe mandat snagama EUFOR-a.

Naime, visoki predstavnik Kristijan Šmit u izvještaju koji je dostavio Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, između ostalog, istakao je da su sukobi u Bosni i Hercegovini “vrlo realni i da članice ozbiljno shvate trenutnu političku situaciju”.

U njegovom izvještaju, koji objavljuju federalni mediji, se navodi da je Narodna skupština RS, između ostalog, usvojila Zakon o neprimjenjivosti odluke visokog predstavnika (Inckov zakon), određujući da se državni zakoni neće primjenjivati na teritoriji RS i obavezujući institucije u RS  da ne sarađuju s nadležnim organima u provođenju Inckovog zakona.

Šmit tvrdi da se ovim zakonom prekoračuju nadležnosti entiteta i direktno dovodi u pitanje autoritet i suverenitet države i njenih institucija.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je ranije da u Savjetu bezbjednosti UN neće biti usvojen izvještaj Kristijana Šmita o situaciji u BiH i ocijenio da je riječ o propagandnom pamfletu koji je napisan u korist Bošnjaka a koji, kaže, vrvi od izmišljotina, podmetanja krivice i nedorečenosti.

Prethodni članakDržava naredila odstrel stotina krava i konja uz obalu Neretve!
Naredni članakU MOSTARSKOJ BOLNICI PREMINULO DESET OSOBA TOKOM VIKENDA