Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH: Srpski narod da pokaže da je protiv nepravde

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH poručuje da srpski narod u BiH mora pokazati da je protiv nepravde i novog oduzimanja zemlje Republici Srpskoj, te ističe podršku predstojećem skupu koji organizuje Boračka organizacija Republike Srpske u Banjaluci.

– Od kako je na krilima nacističke Njemačke proglašena i uspostavljena Nezavisna Država Hrvatska s ciljem da uništi srpski narod zapadno od Drine i Dunava, srpski narod u BiH nikada nije bio u težoj poziciji – saopšteno je iz Odbora.

U saopštenju koje je potpisao predsjednik Odbora Đorđe Radanović naglašava se da udar na imovinu Republike Srpske predstavlja udar i na Srbe u FBiH, koji imaju najveći oslonac u Srpskoj.

– Ako se oduzme imovina Republici Srpskoj, onda imamo problem svi, jer Srbe u FBiH neće imati ko da pomogne. U Republici Srpskoj su naši rođaci djeca, prijatelji, komšije, kumovi – napominje se u saopštenju.

Iz Odbora ističu da je zabrinutost običnog Srbina velika i da narod vidi da su se svi neprijatelji Srba ujedinili u namjeri da srpski narod ostave bez zemlje.

– U Srpskoj žele javnoj vlasti oduzeti zemlju, u FBiH Srbima žele uzeti i ono što je njihova privatna imovina. Tradicionalni srpski neprijatelji žele Republici Srpskoj da uzmu šume, poljoprivredno zemljište i vode – ukazuje se u saopštenju.

Iz Odbora upozoravaju da će, ukoliko oni koji stoje iza ovakvih nastojanja oduzmu vlasništvo nad šumskim zemljištem, imati argument da ukinu preduzeće “Šume Republike Srpske” i formiraju “šume BiH”.

– Ako uzmu vlasništvo nad vodnim zemljištem i vodotokovima, onda imaju argument da se ukine preduzeće `Vode Srpske`, a da se formiraju `vode BiH`. Ako uzmu poljoprivredno zemljište, onda imaju argument da se ukine Ministarstvo poljoprivrede Srpske i formira ministarstvo poljoprivrede BiH – ukazuju iz Odbora.

U saopštenju se navodi da su globalne okolnosti stavile srpski narod u nepovoljan položaj, a to tradicionalni neprijatelji srpskog naroda koriste tako što idu na opciju “oduzmi sve što Republika Srpska ima – sve uzmi, neka ostane prazna čaša”, što je najefikasnije učiniti preko zemlje.

– Samoproglašeni visoki predstavnik pokušava sam sebe osnažiti i legitimisati tako što je tri presude Ustavnog suda BiH ubacio u obrazloženje svog akta kojim želi staviti van snage Zakon o nepokretnoj imovini za funkcionisanje javne vlasti – napominje se u saopštenju.

Iz Odobra ističu da pritisak na Beograd zbog ukrajinske krize dovodi Srbiju u nepovoljan položaj. “A kada je Srbija u nepovoljnoj situaciji, onda svi Srbi trpe”, ističu iz Odbora.

Iz Odbora poručuju da srpski narod mora javno iskazati svoje nezadovoljstvo, na saborima, skupovima, mitinzima, na ulicama.

– Ako se srpski narod sada masovno ne usprotivi, za sedam dana može biti kasno. Zbog toga, Odbor za zaštitu prava Srba daje podršku najavljenom skupu u Banjaluci i poziva Srbe iz FBiH da podrže skup koji organizuje BORS – navodi se u saopštenju.

BORS će održati u srijedu, 20. aprila, u Banjaluci u 17.00 časova veliki narodni skup pod sloganom “Sloboda” s ciljem borbe za očuvanje odluka koje donose institucije Republike Srpske i koje ni u kojem slučaju ne smiju biti derogirane.

Prethodni članakKineski astronauti stigli na Zemlju poslije 180 dana u svemiru
Naredni članakUhapšen osumnjičeni za prijetnje smrću Vučiću