Od sutra zabrana za vozila iznad pet tona preko mosta na prelazu Karakaj

Zabrana saobraćaja za vozila teža od 5 tona preko međudržavnog mosta na graničnom prijelazu Karakaj stupa na snagu od ponedjeljka, 8. aprila.

Zabrana saobraćaja će trajati do okončanja postupka rekonstrukcije mosta, saopšteno je Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

“Na osnovu izvještaja o tehničkom pregledu mosta koji se koristi za potrebe međunarodnog graničnog prijelaza Karakaj, uočena su oštećenja noseće konstrukcije mosta koja su obavezala na potrebu uvođenja zabrane prometa za vozila teža od 5 tona“, saopšteno je iz nadležnog Ministarstva.

S tim u vezi, u Srbiji je urađen projekat saobraćaja i saobraćajne signalizacije na državnoj cesti u zoni graničnog prijelaza Mali Zvornik, na osnovu kojeg je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije odobrilo postavljanje prometne signalizacije u skladu sa projektom.

Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske je donijelo rješenje od 3. 4. 2024. godine, kojim se zabranjuje promet za vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 5 tona na magistralnoj cesti prvog reda MI-110, dionica Karakaj 3 – granica Bosne i Hercegovine i Republike Srbije (most preko rijeke Drine).

„Imajući u vidu navedeno, ovim putem obavještavamo prevoznike iz BiH koji u skladu sa registrovanim redovima vožnje obavljaju međunarodni linijski prevoz putnika preko međunarodnog graničnog prijelaza Karakaj da od 8. 4. 2024. godine umjesto međunarodnog graničnog prijelaza Karakaj koriste međunarodni granični prijelaz Šepak“, obavještavaju iz Ministarstva.

Također, obavještavaju i prijevoznike koji obavljaju međunarodni prevoz robe da umjesto međunarodnog graničnog prelaza Karakaj koriste druge međunarodne granične prelaze, a u skladu sa instrukcijom nadležnog carinskog organa.

Prethodni članakBh. folk pjevačica otkrila u kakvom je stanju Enes Begović nakon smrti sina: Ne daj Bože nikome
Naredni članakPotraga za Dankinom tijelom još traje: Policija u jami koristi specijalnu opremu