Od početka avgusta u udesima već 14 stradalih u RS

Četvoromjesečni dječak Mak, njegova majka Ramajana i otac Emir bezbrižno su putovali kući, planirajući proslavu rođendana glave porodice, ali je u par sekundi sve nestalo. Sudar s kamionom ugasio je tri srca i zauvijek ostavio bol i prazninu u životima njihovih najmilijih.

Dragan Livnjak (19) iz Banje Vrućice u subotu je ispratio dvije sestre, majku i oca na krštenje djeteta svojih rođaka. Čekajući njihov povratak i prepričavanje kako je slavlje proteklo, dočekao je zastrašujuće vijesti. Životi njegove sestre Dragane i majke Svjetlane, tuđom krivicom, ugašeni su u sudaru sa „audijem“ u Buletiću kod Teslića. Otac Zoran i četvorogodišnja sestra Sofija još su komi. Priključeni su na respiratore i bore se za život u UKC Republike Srpske.

Krivicom vozača, koji je bio drogiran i pod uticajem alkohola, bez majke i oca ostali su maloljetni Danilo i Ilija Hršum iz Pala. Njihovi roditelji Danijela i Dario Hršum poginuli su 11. avgusta kod tunela Kalovita brda na putu Ljubogošta – Pale. Stradali su na kilometar od svoje kuće, u kojoj su ih sinovi čekali.

Statistike MUP-a RS ukazuju da su jul i avgust najkritičniji mjeseci u godini, kada na drumovima strada najviše osoba. Upravo zbog toga na ulicama je vidljivo pojačano prisustvo policije, radara, presretača… U sklopu kampanje „Vozi oprezno – putuj bezbjedno“ u toku je represivna policijska akcija kontrole saobraćaja, koja je u julu dala rezultate. U cijelom mjesecu poginulo je sedam osoba, što je za 61 odsto manje u odnosu na lani kada je u istom periodu život izgubilo 18 ljudi.ATV