Od kopna odsječeno 350 kuća: Bosanska Krupa se bori sa nezapamćenim poplavama (FOTO)

Vodostaj Krušnice i Une u Bosanskoj Krupi i dalje je u porastu, a voda je zaplavila oko 350 stambenih i pomoćnih objekata u ovom gradu.

Zbog obilnih padavina, u Bosanskoj Krupi juče je proglašeno stanje prirodne nesreće od poplava, mještani se suočavaju sa najvećim vodostajem ikada zabilježenim na ovom području.

– Una i Krušnica su u decembru bile rekordno narasle, izmjereni vodostaj tada je bio 336 centimetara, ali ovo što se danas dešava je dosta više. Bar 50 centimetara će voda biti veća za razliku od decembarskih poplava- precizira za Srpskainfo Tarik Halkić, predstavnik Civilne zaštite Bosanska Krupa.

On pojašnjava da se pored već uobičajenih plavnih područja u Krupi, voda ovaj put izlila i na mjestima na kojima nikada ranije nije.

– Dosta je proširen obuhvat, a i kod onih ljudi koji su prije plavili, voda nije bila visoka ni upola kao sada- govori on.

Pripadnici Civilne zaštite daju sve od sebe, čamcima dovoze hranu i medicinsku pomoć ugroženim sugrađanima, ali su nažalost u ovom poslu usamljeni.

– Većinom smo prepušteni sami sebi. Određenu pomoć imamo od kantona, ali najviše sarađujemo sa Bihaćem i Sanskim Mostom, gradovima koji su isto tako u poplavnom području. Oni nama prebacuju višak tehničkih i materijalnih stvari kada imaju, i mi njima isto tako. Jedinstveni smo u dogovoru- priča Halkić.

Napominje da su im neophodne pumpe za ispumpavanje vode

– Čitav kanton ima svega 15 pumpi, što nije dovoljno ni jednom gradu, a kamoli za tri grada- priča on.

Prethodni članakPotrošene sve prve doze vakcina protiv HPV-a u Kantonu Sarajevo
Naredni članak“Na ručku u opuštenoj atmosferi s prijateljima” Dodik se sastao sa Borjanom Krišto i Draganom Čovićem