Od iduće godine za ulazak u Hrvatsku plaćaće se sedam eura

Građani BiH uskoro bi mogli plaćati za svaki ulazak u Evropsku uniju pa tako i Hrvatsku.

Evropski sistem za informacije o putovanjima i odobravanja putovanja (ETIAS) u funkciju bi trebao biti pušten iduće godine što će značiti nova pravila za ulazak u Hrvatsku. Stanovnici BiH prije putovanja u EU moraće popuniti elektronski obrazac i platiti jednokratnu naknadu od sedam eura, prenosi RTL.

Na službenoj stranici EU-a u BiH navode da će putnici morati ispuniti internetski obrazac zahtjeva preko namjenske stranice ili mobilne aplikacije.  Ako osoba ne može podnijeti zahtjev (zbog dobi, nivoa pismenosti, informatičke pismenosti ili pristupa potrebnom uređaju), zahtjev može podnijeti treća osoba. Svi podnositelji zahtjeva u dobi između 18 i 70 godina moraće elektronički platiti naknadu u iznosu od 7 eura po zahtjevu.

Takođe, navodi se da za elektroničke načine plaćanja uzet će se u obzir tehnološki napredak u zemljama čijim državljanima nije potrebna viza kako se ne bi stvarale prepreke tim državljanima, koji možda nemaju pristup određenim načinima plaćanja.

Odobrenje za putovanje bez kojeg se neće moći prijeći granica u najvećem broju slučajeva biće izdano unutar nekoliko minuta od podnošenja zahtjeva, a rijetko zbog dodatne provjere dozvola se može čekati do 30 dana.

Podnositelj se može i žaliti ako dobije odbijenicu.

ETIAS je nastao tako što je u novembar 2016. predložena uspostava evropskog sistema za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja radi jačanja sigurnosnih kontrola osoba koje bez vize putuju u EU, što se trenutačno odnosi na državljane više od 60 zemalja.

Ipak, Hrvati koji žive u BiH i imaju hrvatsko državljanstvo neće morati plaćati ovu potvrdu, dok ostali građani trebaju.

Prethodni članakMOSTAR: Raspored bogosluženja pred Vaskrs u mostarskim hramovima
Naredni članakMilanović: Prljavi Plenković je udbaški nasljednik, Hrvatsku vodi banda