Od 26 osoba koje su primljene u MUP HNK nijedan Srbin, pitali smo ministra ZAŠTO?

 

Na konkursu Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona koji je okončan u prošloj sedmici primljeno je 26 osoba, ali među njima nijedan Srbin.

Radi se o mjestima u administraciji.

Da je informacija tačna potvrdio je za Top Portal i ministar MUP-a HNK Slađan Bevanda.

”Tačno je da nije primljen nijedan Srbin. Vi znate da se konkurs raspisuje za mjesto gdje neko nedostaje. Ako je nedostajao Hrvat primi se Hrvat, ako je nedostajao Srbin primi se Srbin, ako je nedostajao Bošnjak primi se Bošnjak. Ni na jedno srpsko mjesto nije primljen neko drugi”, kazao je ministar Bevanda.

Upitan da li po toj logici, ako nakon rata, nije zaposlen nijedan Srbin u administraciji u MUP-u, Srbin više nikada neće imati šansu da se tu zaposli ili treba čekati da jedan zaposleni Srbin ode u penziju da bi se zaposlio drugi, ministar kaže da to ne trebamo njega pitati. ”To su nepisana pravila koja su ovdje uvriježena 25 godina. Ako Hrvatica ode u peniju zamjeni je Hrvatica, ako Bošnjakinja ode zamjeni je Bošnjakinja. Tako je u cijelom kantonu. MUP je specifičan, jer je nastao spajanjem MUP-a Herceg-Bosne u MUP-a R BiH nakon rata u specifičnim okolnostima. Tako je postavljeno i to traje do danas. Ko sam ja da to mijenjam”, objasnio je ministar Bevanda.

Odgovarajući na pitanje da li zna da pisana, odnosno zakonska pravila da se pri zapošljavanju treba ispoštovati nacionalna zastupljenost stanovništva i to čak po popisu iz 1991 , ministar Bevanda kaže da u MUP-u HNK postoje nepisana pravila kojih se u toj instituciji drže.

On ističe da je u MUP-u HNK zastupljena nacionalna zastupljenost sva tri naroda.

”Ne znam koliko se može ispoštovati ta nacionalna struktura”, objasnio je Bevanda napominjući da je neko prije 25 godina postavio ovakav način zapošljavanja.

Radna mjesta za koja je konkurs raspisan su bila različita mjesta u administraciji od Neuma do Konjica.

Na navedenom konkursu za prijem kandidata nije provođeno nikakvo testiranje, niti intervju.

Po izvještaju Institucije ombudsmana BiH iz prošle godine u svim ministarstvima u Hercegovačko-neretvanskom kantonu zaposleno je svega 15 osoba koje se izjašnjavaju kao Srbi.

Prethodni članakŠeranić: Treba naći balans između opasnosti i života koji mora da teče
Naredni članakVečeras doček za Lanu Pudar u Mostaru