O'Brajen: Priština da povuče odluku o zabrani dinara na KiM

Pomoćnik američkog državnog sekretara DŽejms O'Brajen izjavio je danas da su SAD zabrinute zbog uredbe Centralne banke u Prištini (CBK) o zabrani upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji i istakao da prištinske vlasti treba da povuku tu odluku.

On je u intervjuu za Glas Amerike na albanskom jeziku rekao da je Priština zabranom dinara dovela u pitanje partnerstvo sa SAD, jer je tu odluku donijela, uprkos protivljenju Vašingtona.

– Imao sam nekoliko razgovora sa Kurtijem u periodu pre objavljivanja odluke. Razumio je našu zabrinutost, obećao je da će raditi na tome, ali je jasno odlučio da odobri odluku. Ako nas ne tretira kao partnera, postavlja se pitanje da li ovu vladu možemo smatrati partnerom – poručio je O'Brajen.

Upitan da li SAD namjeravaju da Prištini uvedu restriktivne mjere ukoliko ne odustane od te odluke, on je rekao da ne upućuje javno “nejasne prijetnje”.

– Ali ako nas ne tretira kao partnera, ni mi se nećemo odnositi prema vladi Kosova kao prema partneru – rekao je O'Brajen.

On je naglasio da vlada privremenih institucija u Prištini treba da odustane od odluke o zabrani dinara, dodavši da je uredba CBK donesena uprkos tome što su SAD savjetovale vladu u Prištini da ne donosi takve odluke.

– Moderne evropske zemlje rješavaju ovakva pitanja preliminarnim dijalogom i na vrijeme o tome obavještavaju svoje stanovnike – naveo je američki zvaničnik.

Prema njegovim riječima, prištinska vlada je ostavila određeni broj građana KiM “u nedoumici kako da plaćaju hljeb, kiriju i struju”.

– Ovo nije oblik efikasnog upravljanja. Veoma smo zabrinuti, jer ovo pokazuje nesposobnost vlade da služi svojim građanima. Biti dio Evrope danas znači rješavati probleme kroz dijalog uz efikasno planiranje i upozorenje. Ova odluka je saopštena ishitreno, bez upozorenja i bez pokušaja da se postojeći mehanizmi koriste za pronalaženje odgovora na sve probleme koji bi se mogli pojaviti – naveo je O'Brajen.

Prethodni članakVučić: Došlo vrijeme za osnivanje velikog pokreta za narod i državu
Naredni članakOrban poručio: Ukrajina bolje da pristane na mir ili će izgubiti još više teritorije