Objašnjenje kako bi djeca trebalo da se ponašaju u školi (VIDEO)

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao da je Institut pripremio set mjera za početak školske godine u Srpskoj.

Učenici su obavezni da nose zaštitnu masku i da se obezbijedi poštovanje fizičke distance.

– Preporučili smo da djeca nose pamučnu masku prilikom dolaska u školu i u učionicu, ali ne i na času – rekao je Zeljković.

Institut je preporučio da se časovi fizičkog vaspitanja odvijaju na otvorenom, a nikako u zatvorenom prostoru. Ova preporuka važi i za druge aktivnosti za koje je moguće obezbijediti uslove za održavanje na otvorenom.

Institut je preporučio roditeljima da se minimalno zadržavaju kada dovode djecu i održavaju distancu od dva metra.

– Roditelji su dužni da djeci mjere temperaturu i prate simptome, te obavijeste porodičnog doktora u slučaju pojave simptoma – naveo je Zeljković.

Ministarka prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić rekla je da će se nastava odvijati svakodnevno, časovi će trajati 30 minuta, a u većim školama i po 20 minuta. Časove će pohađati grupe od maksimalno 15 učenika.

Ona je pojasnila da časovi počinju u 07.30 časova i traju otprilike do 10.00 časova, kada će tokom 15-minutne pauze biti obavljena dezinfekcija objekta.

Trivićeva je dodala da su djeca obavezna da u školu nose užinu.