Obilježene 32 godine od polaganja zakletve prve klase vojnika Hercegovačkog korpusa Vojske Srpske

Kod spomenika Palim borcima u Ljubinju obilježene su 32 godine od polaganja zakletve prve klase vojnika Hercegovačkog korpusa Vojske Republike Srpske.

Okupljeni su odali počast stradalim saborcima. Pripadnici prve klase Hercegovačkog korpusa bili su na svim ratištima i dali veliki doprinos u odbrani Republike Srpske.

Na Vidovdan 1992. godine, položili su zakletvu i krenuli sa odsluženjem vojnog roka. Nakon samo dva mjeseca obuke, uzeli su puške u ruke i otišli na prvu liniju fronta, da brane Republiku Srpsku.

– Umjesto udžbenika uzeli smo puške u ruke i svi smo otišli po svojim opštinama da branimo ono što se moralo braniti – rekao je Vaso Ljubenko, nekadašnji pripadnik prve klase Hercegovačkog korpusa Vojske Republike Srpske.

Neki nisu imali ni 18 godina, ali sazrijevali su iz dana u dan. Nova ratna iskustva, nova dešavanja na terenu, kažu, činila su ih boljim vojnicima i još boljim ljudima.

– Nakon 32. godine tek sada možemo da budemo svjesni koja je to težina. Sada smo u ulozi da smo roditelji tih generacija i tek sada znamo kroz šta su prolazili naši roditelji i naše majke jer su oni možda doživljavali taj rat i naš odlazak više nego mi – izjavio je Stevo Drapić, nekadašnji pripadnik prve klase Hercegovačkog korpusa Vojske Republike Srpske.

Kao najmlađa generacija koja je stasala kao vojnici važili su za hrabre i odlučne borce Vojske Republike Srpske.

Iako se neki sa ratišta nikada nisu vratili svojim kućama, ovo okupljanje je zbog njih i njima u čast, ali i na ponos, jer su odbranili svoju Republiku Srpsku.

Prethodni članakOva dva pića su posebno štetna za zdravlje crijeva
Naredni članakCrnogorska policija saslušala suprugu teroriste koji je samostrelom pogodio žandarma