Obilježena 31 godina od stradanja Srba srednjeg Podrinja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Bratuncu u obraćanju na obilježavanju 31 godine od stradanja Srba u Srednjem Podrinju i Birču, da se svaka bol mora jednako poštovati i sa njom saosjećati, te naglasio da Srpske nije spremna da pogne glavu i da neće prihvatiti nijednu odluku lažnog visokog predstavnika.

Dodik je u obraćanju na obilježavanju 31 godine od stradanja Srba u Srednjem Podrinju i Birču rekao da svake godine odaje počast precima širom Srpske, navodeći da je ogromna srpska žrtva, kao i da je prošli vijek stradalnički za Srbe.

“To je vijek zablude za Srbe. Neki su se odlučili za jugoslovenstvo koje je sahranilo srpski nacionalni identitet. Drugi svjetski rat je bio stradalnički jer sve te godine rađeno je na ubijanju ideje jačanja srpskog nacionalnog identiteta”, naveo je Dodik.

On je dodao da su komšije muslimani i Hrvati u Mrčevcima, odakle dolazi, u Drugom svjetskom ratu ubijali Srbe, a da su se kasnije upravo Srbi izborili za slobodu svih na ovim prostorima.

“Pravili su svoje države na našim stradanjima i tražili da sanjamo njihove snove. Tako je ovdje i u Podrinju. Nema ekskluziviteta na bol. Svaka se bol mora jednako poštovati i sa njom saosjećati. Oni su uspjeli napraviti da je bol majki sa bijelim veća od majki sa crnim maramama”, rekao je Dodik.

On je ukazao na činjenicu da osim predstavnika Srbije i ambasadora Ruske Federacije Igora Kalabuhova, u Bratuncu nema drugih međunarodnih predstavnika, što je, kako je dodao, poruka šta misle o stradanju Srba.

“Za nekoliko dana i muslimani će imati obilježavanje stradanja. Jednaka je bol majki, ali ne možemo da prihvatimo laži. Zbog toga su Srbi trebali biti satanizovani u cijelom svijetu. Taj genocid se nije desio po svim kvalifikacijama i modelima. To se nije desilo. Danas nam kažu da ne smijemo da pomenemo da to nije bilo”, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da se ništa nije promijenilo decenijama i da će danas Kristijan Šmit držati govor i iznijeti kaznene mjere za predstavnike Srpske, ističući da Šmit nije legalan predstavnik i da Srpska neće prihvatiti njegove odluke.

“Zašto u ovom danu kada obilježavamo stradanje Srba? Zašto misliš da smo spremni da pognemo glavu? Nismo spremni. Republika Srpska neće prihvatiti nijednu odluku lažnog visokog predstavnika”, naglasio je Dodik i ponovio da je Republika Srpske nastala i da je odbranjena voljom naroda.

Prethodni članakPatrijarh Porfirije: Ovde smo da se pobrinemo da se zločini više nikome nikada ne dese
Naredni članakDodik: Nikakve odluke lažnog visokog predstavnika nećemo prihvatiti