OBILJEŽEN DAN NESTALIH U NEVESINJU

Obilježavanje stradanja Srba iz doline Neretve i Dana nestalih danas je nakon Mostara nastavljeno u Nevesinju polaganjem cvijeća na Spomenik slobode i Spomen kosturnicu na Gvozdu.

Spomen sobi su upaljene svijeće i još jednom odata počast stradalim borcima i civilima.

Predsjednica Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nevesinje Aljonka DŽeletović ukazala je da se i poslije 32 godine u Republici Srpskoj traže 1.642 osobe, a da se u spomen kosturnicama u Nevesinju, Istočnom Sarajevu i Banjaluci nalazi 570 neidentifikovanih posmrtnih ostataka.

Ona je uputila apel srodnicima žrtava koji nisu dali krv na DNA analizu da to učine, jer je to jedini način da se dođe do identiteta.

”Naše oči nisu samo uprte u institucije, tužilaštvo, vojne i civilne vlasti, nego u savjest malog čovjeka, u humanost i ljudskost nekog od nas koji će preuzeti odgovornost bez obzira kojoj nacionalnoj ili vjerskoj zajednici pripada”,  istakla je Dželetović.

Zamjenik načelnika opštine Nevesinje Bogdan Botić rekao je da su prošle 32 godine bola, tuge i neprestane borbe porodica nestalih da pronađu svoje najmilije.

”Neka vam Bog da snage, volje, energije i hrabrosti da se nastavite boriti za istinu i pravdu”, poručio je Botić ukazujući da će od Opštine Nevesinje i institucija Republike Srpske uvijek imati podršku.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac kaže da je sve manje nade da bi se proces traženja mogao ubrzati.

”Nema novih identifikacija, roditelji umiru i već sutra ako bude pronađen sin jedinac, nećemo imati kome da predamo tijelo da se dostojno sahrani”,  upozorila je Graorac.

Vijence i cvijeće na spomen obilježja položile su delegacije Opštinske i Republičke organizacije nestalih, Generalnog kozulata Srbije u Mostaru, Opštine Nevesinje i Grada Trebinja, Opštinske boračke organizacije, Udruženja Nasljeđe i Ratnih veterana Nevesinja, Crvenog krsta RS i Međunarodne komisije za nestale osobe.

Služenjem pomena u Sabornoj crkvi Svete Trojice u  Mostaru i bacanjem cvijeća u rijeku Bunu danas je obilježeno 32 godina od egzodusa srpskog naroda iz Mostara i doline Neretve kada je stradalo 431 lice, a više od 30.000 ljudi napustilo svoje domove.

Tužne scene i ove godine odvijale su se na Buni kod Mostara gdje je u junu 1992. godine nestalo 29 Srba.

U Mostaru i Nevesinju danas su obilježene 32 godina od egzodusa Srba iz doline Neretve kada je za nekoliko junskih dana 1992. godine od Čapljine do Bradine protjerano više od 30.000 Srba.

Na današnji dan 1992. godine zapaljena je i Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru, a potom i ostali pravoslavni hramovi u dolini Neretve.

 

Prethodni članakЈusufspahić: Molimo Boga da čuva mir u Srbiji i dobre međuljudske odnose
Naredni članakŠvajcarci slavili u Kelnu: Mađari pali za 45 minuta