Obilježen Dan bilećkih ratnika

„Bilećki ratnik bio je istrajan i odlučan u svojoj borbi. Bilo je teško, na terenu smo bili i po 30 dana, mokri, promrzli, gladni…ali smo se do kraja borili za svoj narod, nismo smjeli pokleknuti. Vladao je veliki  optimizam, patriotizam i želja da se brani naša teritorija i naš narod“, ovako je bilećkog ratnika opisao predsjednik Boračke organizacije Bileća Veselin Vujović.

U Bileći je 1992. godine bilo angažovano oko 3600 boraca, odziv na vojni poziv bio je preko 92%, svi koji su mogli nosili su oružje. Za Republiku Srpsku život su dala 134 borca.

Danas, na dan kada je bilećki vojnik ispalio prvi metak u odbrambeno- otadžbinskom ratu njihovi potomci i saborci prodefilovali su ulicama Bileće noseći ratne zastave i odajući počast onima koji su svoje živote, dijelove tijela i najbolje godine ugradili u temelje  Republike Srpske.

„Malo je reći da se osjećam ponosno, velika mi je čast što sam danas ovdje i što sam nosio zastave Bilećke brigade i Dobrovoljaca Rada Radovića. Mislim da bi ovo obilježavanje trebalo postati tradicija i da na ovaj način odamo počast onima koji su stvorili Republiku Srpsku. Moramo nastojati da očuvamo našu Republiku“, kaže sin poginulog Bilećkog ratnika, Nikola Bajović.

Obilježavanje ovog značajnog datuma počelo je parastosom koji je održan u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, a nastavljeno počasnim defileom ulicama Bileće i prigodnim programom ispred Hrama Svetog Save, kao i posjetom Spomen sobi.

120723488_5244680065558164_9075404537453632025_o.jpg (199 KB)

Svečanom obilježavanju Dana bilećkih ratnika prisustvovao je i predsjednik  BORS-a Milomir Savčić koji je rekao da nosi najljepše uspomene na ratnike iz Bileće.

„Bilećki borci su branili svaku stopu srpske zemlje, mnogo dalje od Bileće“, rekao je Savčić.

Sjećajući se Bilećkih ratnika vojvoda Slavko Aleksić rekao je da su to bili časni borci koji su nosili Hrista u sebi i ne čini zločine, jer svako ko posti ne čini zlo. Vojvoda Aleksić istakao je da su Bilećki borci  pronosili slavu našega grada i svojih predaka boreći se za srpski rod i našu otadžbinu.

Na spomenik poginulim borcima vijence su položili i predstavnici Boračkih organizacija Bileće, Trebinja i Gacka, kao i načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić i predstavnici odreda Specijalne policije Hercegovine.

Sa današnjeg skupa poručeno je da Bilećki ratnik mora biti uzor i primjer kako se voli otadžbina, svoja kuća, njiva, porodica, djeca, krsna slava i krsna svijeća.