OBILJEŽAVANJE U NEVESINJU: MITROVDANSKE BITKE – SIMBOL ODBRANE HERCEGOVINE

U Nevesinju će u ponedjeljak, 8. novembra, biti obilježeno 29, odnosno 27 godina, od mitrovdanskih bitaka, koje predstavljaju simbol odbrane istočne Hercegovine u odbrambeno-otadžbinskom ratu, najavio je danas ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Duško Milunović.

Milunović je na konferenciji za novinare u Banjaluci podsjetio da je 8. novembra 1992. godine počela Prva mitrovdanska bitka, za koju je bio mobilisan kompletan vojni potencijal muslimansko-hrvatskih snaga iz Hercegovine, kao i regularne snage Hrvatske vojske, sa ukupno 40.000 pripadnika.

On je rekao da je Nevesinjska brigada Vojske Republike Srpske imala oko 4.000 boraca, dok se na položajima nalazilo oko 1.500 boraca.

“Herojskom odbranom boraca Nevesinjske brigade koji su se zadesili na položajima kada je počeo napad, te pristizanjem ostalih boraca te brigade, kao i dobrovoljaca, ofanziva Hratske vojske i HVO-a doživjela je ogroman poraz”, istakao je Milunović.

On je rekao da su u ovoj ofanzivi poginuli 41 borac Vojske Republike Srpske i jedan civil.

Milunović je rekao da su Drugu mitrovdansku ofanzivu 1994. godine izvele jedinice takozvane Armije BiH tako što su kroz položaje Nevesinjske brigade u pozadinu ubacivale svoje grupe.

On je naveo da su srpske snage u ovoj ofanzivi nanijele žestok poraz neprijatelju i da je tom prilikom stradalo 117 njihovih vojnika, dok su na srpskoj strani stradala 22 borca.

Pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Radomir Graonić rekao je da programom obilježavanja Mitrovdanskih bitaka počinje u 11.00 služenjem pomena i polaganje vijenaca i cvijeća na lokalitetu Spomen kosturnice u naselju Grozd.

On je naveo da je u 11.40 časova predviđen pomen i polaganje cvijeća na spomenik komandantu Nevesinjske brigade Novici Gušiću, u 12.00 časova pomen i polaganje cvijeća na centralnom spomeniku poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata na Trgu slobode, dok je u 12.15 časova predviđeno obraćanje zvaničnika.

Graonić je rekao da će ovaj događaj biti organizovan po skraćenom programu i uz poštivanje svih epidemiološih mjera.

On je naveo da će obilježavanju prisustvovati najviši predstavnici institucija Republike Srpske, srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH, članovi rukovodstva grada Trebinja, te opština Gacka, Nevesinja, Kalinovika, Ljubinja, Istočnog Mostara, Berkovića, predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, nevladinih organizacija proisteklih iz proteklog rata.

U dvije mitrovdanske bitke iz 1992. i 1994. godine odbranjeni su Nevesinje i Hercegovina.

U Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginula su 42 borca, a ranjeno je 750. Samo na Mitrovdan 1994. godine poginula su 22 borca, dok je 140 ranjeno.

Prva mitrovdanska bitka jedna je od najvećih u odbrambeno-otadžbinskom ratu jer je 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobijedilo pet puta jače jedinice sastavljene od Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH, koje su sa 15.000 vojnika i praćene jakom artiljerijom krenule na Nevesinje s ciljem spajanja sa Dubrovnikom i izlaska na tadašnju jugoslovensku granicu.

Prethodni članakEskobar stiže u BiH
Naredni članakPreminuo Hasan Čengić, jedan od osnivača SDA