OBILJEŽAVANJE MITROVDANSKIH BITAKA I DANA OPŠTINE NEVESINJE

Povodom Mitrovdana –Dana opštine Nevesinje i krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske i u znak sjećanja na Mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine u Nevesinju će biti održana dvodnevna manifestacija, najavili su organizatori.

Iz Opštine Nevesinej i Boračke organizacije Nevesinje najavljeno je da Mitrovdanske svečanosti počinju u utorak, 7. novembra u 19 časova, prijemom porodica poginulih boraca u Domu kulture ”Nebojša Glogovac” i prigodnim kulturno-umjetničkim programom.

Mitrovdansko molitveno sabranje počinje 8. novembra u 9 časova svetom arhijerejskom liturgijom u Crkvi Svetog Vaznesenja Hristovog koju će služiti vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije sa sveštenstvom. U porti Sabornog hrama biće obavljen slavski obred.

Kod Spomenika slobode u 11:30 časova biće služen pomen, a delegacije će položiti cvijeće i odati počast poginulim srpskim junacima. Vijenac će biti položen i kod Spomenika komandantu Nevesinjske brigade Novici Gušiću. Potom je predviđen obilazak Spomen sobe.

Svečana Mitrovdanska akademija u Domu kulture ”Nebojša Glogovac” biće održana u 12 časova uz kulturno-umjetnički program i obraćanje zvaničnika.

Prva Mitrovdanska bitka je jedna od najvećih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu jer je 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobijedilo pet puta brojnijeg neprijatelja.

Pripadnici Nevesinjske brigade sukobili su se sa 15.000 pripadnika Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH, koji su, praćeni jakom artiljerijom, krenuli na Nevesinje radi spajanja sa Dubrovnikom i izlaska na tadašnju jugoslovensku granicu.

U Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginuo je 41 borac Vojske Republike Srpske i jedan civil, dok je oko 100 boraca lakše i teže ranjeno.

U drugoj Mitrovdanskoj bici 1994. godine poginulo je 26 pripadnika Vojske Republike Srpske, od kojih su četvorica ubijena nakon zarobljavanja, dok je 68 boraca ranjeno.

Za vojničke zasluge u mitrovdanskim i drugim bitkama Nevesinjska brigada je prva u Republici Srpskoj odlikovana najvišim vojničkim priznanjem – Ordenom Nemanjića.

Prethodni članakOPREZ – SERIJA SOKOVA POZNATOG PROIZVOĐAČA OTROVNA-PRŽE JEDNJAK I ŽELUDAC
Naredni članakŽESTOKI OKRŠAJ U TREBINjU: Vukanović napao gradonačelnika