OBILJEŽAVANJE MITROVDANA POČELO PRIJEMOM ZA PORODICE POGINULIH

Obilježavanje Mitrovdanskih bitaka i Dna Opštine Nevesinje počelo je sinoć  prijemom za porodice poginulih boraca u Domu kulture ”Nebojša Glogovac” odakle je poručeno da se žrtva poginulih junaka ne smije zaboraviti i da srpski narod mora povratiti jedinstvo kakvo je imao tokom posljednjeg Otadžbinskog rata.

Jovan Joca Čalija je u ratu izgubio sina jedinca. Sa 19 godina je poginuo na braniku otadžbine. Bol za izgubljenim sinom i 31 godinu poslije ne prolazi, a posebno uzbuđenje navire na Mitrovdan.

„Nedavno smo obilježili godišnjicu pogibije. Teško jeste, ali mi utjehu daju unučad“, rekao je Čalija koji je i sam bio učesnik Otadžbinskog rata.

Danijel Mišeljić, sin poginulog borca Nevesinjske brigade, rekao je da je ponosan što je njegov otac pripadao generaciji koja je stvarala Republiku Srpsku.

„Naše poginule nikad ne smijemo zaboraviti i moramo koristiti svaku priliku da ih se sjetimo“, poručio je Mišeljić.

On je dodao da podatak da se na Birou za zapošljavanje trenutno nalazi 54 djece poginulih boraca nalaže hitnu akciju nadležnih institucija.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Danijel Egić je naglasio da je obaveza Vlade Republiek Srpske i boračkih organizacija da njeguju kulturu sjećanja na saborce koji su dali živote za stvaranje Republike Srpske.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da su najbolji i najhrabriji žrtvovali svoje živote za slobodu.

„Naša obaveza prema poginuloj braći je da sačuvamo Republiku Srpsku jer samo tako možemo vratiti dug onima koji su dali svoje živote za njeno stvaranje“, istakao je Ostojić.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović je naglasio da su Mitrovdanske bitke imale nemjerljiv doprinos za uspostavljanje južnih granica Republike Srpske. On je ukazao da je posebno bila žestoka Mitrovdanska bitka iz 1992. godine koja je profilisala Nevesinjsku brigadu kao jednu od najboljih jedinica u čitavoj Vojsci RS, stabilizovala front i ohrabrila oko 25.000 ljudi koji su se u tom trenutku našli na teritoriji opštine Nevesinje da nisu ostavljeni i iznevjereni.

Predsjednik Skupštine opštine Nevesinje Momčilo Vukotić naglasio je da je tokom ovih mitrovdanskih dana ponos i čast biti Nevesinjac.

„Veliko stradanje doživio je ovaj narod zarad svoje slobode, svojih porodica i ognjišta“, naglasio je Vukotić.

Dodao je da su ponosni na sve borce koji su dali svoje živote za našu slobodu i istakao da će Opština Nevesinje i Boračka organizacija učiniti sve kako bi se poboljšao položaj boračkih kategorija.

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Nevesinje Siniša Šipovac rekao je da su svake godine tokom mitrovdanskih svečanosti srcem i mislima sa onim koji su sačuvali čast i obraz srpskog vojnika.

„ O njihovoj hrabrosti i odlučnosti da brane vjekovna ognjišta moramo uvijek govoriti i prenositi mlađim generacijama“, ukazao je Šipovac.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su hor Osnovne škole „Risto Proroković“, Etno grupa „Sveti Dimitrije“, frulaš Radivoje Simović, glumica Dragana Matrak Bukvić i narodni guslar Miroslav Šiljegović. U okviru programa pročitani su literarni radovi učenica Jane Radovanović i Jane Žerajić nagrađeni na Konkursu Opštinske boračke organizacije na temu Mitrovdana.

Povodom Mitrovdana –Dana opštine Nevesinje i krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske i u znak sjećanja na Mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine u Nevesinju će danas  u 9 časova biti služena sveta arhijerejska liturgija u Crkvi Svetog Vaznesenja Hristovog koju će služiti vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije sa sveštenstvom. U porti Sabornog hrama biće obavljen slavski obred.

Kod Spomenika slobode u 11:30 časova biće služen pomen, a delegacije će položiti cvijeće i odati počast poginulim srpskim junacima. Vijenac će biti položen i kod Spomenika komandantu Nevesinjske brigade Novici Gušiću. Potom je predviđen obilazak Spomen sobe.

Svečana Mitrovdanska akademija u Domu kulture ”Nebojša Glogovac” biće održana u 12 časova uz kulturno-umjetnički program i obraćanje zvaničnika.

Prva Mitrovdanska bitka je jedna od najvećih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu jer je 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobijedilo pet puta brojnijeg neprijatelja.

Pripadnici Nevesinjske brigade sukobili su se sa 15.000 pripadnika Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH, koji su, praćeni jakom artiljerijom, krenuli na Nevesinje radi spajanja sa Dubrovnikom i izlaska na tadašnju jugoslovensku granicu.

U Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginuo je 41 borac Vojske Republike Srpske i jedan civil, dok je oko 100 boraca lakše i teže ranjeno.

U drugoj Mitrovdanskoj bici 1994. godine poginulo je 26 pripadnika Vojske Republike Srpske, od kojih su četvorica ubijena nakon zarobljavanja, dok je 68 boraca ranjeno.

Žvot za odbranu Republike Srpske dalo je  480 boraca Nevesinjske brigade koju su činili borci iz Nevesinja i doline Neretve.

Za vojničke zasluge u mitrovdanskim i drugim bitkama Nevesinjska brigada je prva u Republici Srpskoj odlikovana najvišim vojničkim priznanjem – Ordenom Nemanjića.

radionevesinje

 

Prethodni članakOtkriveno ko je pucao na mladića iz BiH u Kelnu
Naredni članakBajden zatražio od Netanijahua privremenu pauzu u borbama