OBILJEŽAVANJE 29. GODIŠNJICE PROGONA I STRADANJA SRBA U MOSTARU

U Mostaru će u utorak, 15. juna biti obilježeno 29 godina od stradanje i egzodusa Srba iz doline Neretve koji se dogodio  14, 15. i 16. juna 1992. kada je  protjerano više od 30 hiljada Srba i uništena sva srpska imovina i bogomolje, a nakon čega je nestalo 431 lice srpske nacionalnosti.

Obilježavanje koje organizuje Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nevesinje počeće u 10 časova na Buni kod Mostara gdje će u rijeku Bunu biti bačeno cvijeće u znak sjećanja na 18 srpskih boraca i 11 civila koji su na ovom mjestu nestali u junu 1992. godine.

U 11 časova biće služen pomen u Staroj crkvi u Bjelušinama u Mostaru.

Ovog datuma obilježava se i Dan nestalih hercegovačke regije u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, te će istog dana kod Spomenika slobode na gradskom trgu u Nevesinju u 12:45 biti položeno cvijeće. Polaganje cvijeća uslijediće i kod Spomen obilježja na Gvozdu u 13 časova gdje je najavljeno  i obraćanje zvaničnika.

U proteklom ratu na području Hercegovine nestala je 431 osoba srpske nacionalnosti i još uvijek je nepoznata sudbina 82 lica.

Petnaestog juna 1992. zapaljena je i Saborna crkva Svete trojice u Mostaru, tada najveća pravoslavna bogomolja na Balkanu, a nakon toga i svi pravoslavni hramovi u dolini Neretve.

U junu 1992. godine prilikom velike vojne akcije Hrvatske vojske, HVO-a i HOS-a, kojom je komandovao general Janko Bobetko, u napadima koji su počeli 7. juna i trajali do 26. juna došlo je do egzodusa i velikog stradanja Srba u dolini Neretve.

Za ubistva, progone i zarobljavanje Srba u dolini Neretve niko nije odgovarao.

Četiri pripadnika HOS-a osuđena su na 24 godine zatvora za zločine počinjene 1992. u logoru Dretelj kod Čapljine i Vojnoj ambulanti u Mostaru. Jedan od njih dobio je još sedam godina zatvora u odvojenom procesu, a ukupna kazna mu je sa 14 preinačena na 12 godina.

Po posljednjem popisu stanovništva u Mostaru danas živi oko 4.300 Srba. Najveći broj srpske imovine je neobnovljen. Mnogi su prodali svoje stanove i kuće. No neki još uvijek žele da obnove i sačuvaju svoja ognjišta.

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru izdigla se nad gradom na Neretvi. Završeni su građevinski radovi, ali ne i unutrašnjost i parter.

 

Prethodni članakGacko: Nove kuće za dvije porodice čiji su domovi stradali u požaru
Naredni članakHNK JE ‘COVID FREE’ KANTON- PETI DAN BEZ ZARAŽENIH