O SMJENI DODIKA GOVORE NESPOSOBNI POLITIČARI MALOG KALIBRA

Pozivi bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića za smjenu srpskog člana Milorada Dodika su nerealni, a o njegovoj smjeni govore oni koji su nesposobni da artikulišu novu politiku u BiH i da stvore novu viziju dejtonske BiH, rekao je politički analitičar Enver Kazaz.

“Dodik se u njihovim govorima predstavlja kao `demonski neprijatelj` kojeg nije moguće pobijediti, nego samo uz pomoć međunarodne zajednice”, istakao je Kazaz.

Kazaz je naveo da taj dio međunarodne zajednice ne bi mogao postići saglasnost oko Dodikove smjene sa Rusijom i Kinom i ne bi mogli savladati institucije Republike Srpske.

U izjavi za “Dnevni avaz” on je ocijenio da se međunarodna zajednice ne bi usudila ići u Dodiku smjenu, jer bi se suočila sa institucijama Republike Srpske.

“Iza Dodika bi stali i Skupština i Vlada i svi politički subjekti u Republici Srpskoj, kao i dio međunarodne zajednice, sa Rusijom na čelu. Jednostavno, puste želje političara malog kalibra koji ne znaju artikulisati institucionalnu politiku koja bi se suprostavila Dodiku”, naglasio je Kazaz, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

On je ukazao da hajka na Dodika neće uroditi nikakvim plodom i da može ispuniti samo medije.

“BiH je u ozbiljnom problemu, baš kao i što su zapadne zemlje zbog BiH u ozbiljnom problemu. Većinu tih problema treba racionalno sagledavati, a ne parolaški. Bojim se da se mi sada samo parolaški odnosimo prema veličini tog problema”, konstatovao je Kazaz.

Srna

Prethodni članakNevesinjski odbornici u utorak o rebalansu budžeta
Naredni članakMOSTARSKE ”GUSLE” VRŠE UPIS NOVIH ČLANOVA