NSRS o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika; Najavljeni i protesti

Narodna skupština Republike Srpske razmatraće danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, a kojim se kao krivično djelo u Republici Srpskoj uvodi kleveta.

Brisanje uvrede i smanjenje novčanih kazni za klevetu razlika je prijedloga u odnosu na nacrt zakona. Iako su uvažene određene primjedbe na nacrt Zakona, opozicija traži da se povuče sa dnevnog reda.

Najavljuju proteste i napuštanje sjednice. Proteste su najavili i pojedini mediji.

Od trenutka od kada je objelodanjeno da će sporni zakon ići u skupštinsku proceduru, medijska zajednica u Srpskoj digla se na noge, pokušavajući da ubijedi nadležne da odustanu od namjere da se kleveta uvede u krivično zakonodavstvo.

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović poručio je da cilj Zakona nije ograničavanje rada medija.

Na dnevnom redu četvrte sjednice NSRS su i nacrti zakona o elektronskom novcu, te o izmjeni i dopuni Zakona o državnim stanovima na kojima ne postoji stanarsko pravo.

Na dnevnom redu je i Nacrt zakona o izmjeni i dopunama Zakona o poljoprivrednim zadrugama, te obavještenje o nekim pojavama od interesa za ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti.

Narodna skupština Republike Srpske razmatraće i izvještaje Fiskalnog savjeta za 2022. godinu, godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za 2022. godinu, izvještaj Agencije za visoko obrazovanje Republike Srpske za prošlu godinu, izvještaj o radu Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske za 2022. godinu, te Komisije za žalbe za prošlu godinu.

Na dnevnom redu je i informacija Odbora za zaštitu životne sredine o održanoj tematskoj sjednici “Aktivnosti nadležnih institucija Republike Srpske povodom namjere Hrvatske da odlože radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice BiH sa Hrvatskom”.

Kao prva tačka dnevnog reda biće razmatrana poslanička pitanja i odgovori Aktuelni čas.

 

Prethodni članakU Ljubinju pronađeno 2.336 kilograma duvana
Naredni članakOtkačila se traktorska prikolica i upala u rijeku: U nesreći dječak (13) poginuo, mladić (18) teško povrijeđen