Novi obrt u slučaju Mirele Čavajde: Odbijena u zagrebačkoj bolnici, prekid trudnoće će obaviti u Sloveniji

Mirela Čavajda, trudnica čiji je slučaj potresao region, prekid trudnoće će ipak obaviti u Sloveniji jer je bolnica u Petrovoj u Zagrebu odbila zahtjev za pobačaj.

Iako je ministar zdravlja Vili Beroš juče potvrdio da je Čavajdi odlukom drugostepene komisije dozvoljen prekid trudnoće u Hrvatskoj bolnica kojoj se obratila odbila je to izvršiti.

Bolnica u Petrovoj na zahtjev je odgovorila negativno, te su saopštili kako Čavajdi nisu u mogućnosti pružiti zdravstvenu njegu prema odluci drugostepene komisije i odredbama zakona koji reguliše prekid trudnoće, prenosi Index.hr.

S obzirom na hitnost situacije u kojoj se nalazi, Mirela se za postupak prekida trudnoće odlučila obratiti kliničkoj bolnici u Ljubljani.

Čavajda se jutros povodom cjelokupne situacije obratila javnosti u otvorenom pismu.

– Moj sine, Moj Grga. Pišem im ovo pismo, da razumiju. Imam im potrebu reći šta ti i ja odavno znamo. Kao majka jednog sinčića za kojeg živim i noseći tebe ovih šest mjeseci ispod srca mogu iskreno reći vi ste svjetlo i bit mog života. Nema ničega iznad toga. Zato smo suprug i ja toliko i htjeli sinu podariti bracu ili seku – kazala je Čavajda na početku pisma.

Mirela je u pismu opisala iskustva pregleda koje je obavljala kod ginekologa te kako je time shvatila sve mane hrvatskog zdravstvenog sistema.

Podsjećamo, konzilijum ljekara u Sloveniji nakon analize cjelokupne dokumentacije i slučaja još prije dva dana odobrio je trudnici prekid trudnoće.

 

Prethodni članakSTIGLO LJETO: Temperature danas preko 30 stepeni
Naredni članakMostarski gradonačelnik o kandidaturi za člana Predsjedništva BiH