NOVI NAMET MOSTARCIMA – Vijeće dalo dozvolu da se povećaju cijene vode

Gradsko vijeće Mostara usvojilo je danas Prijedlog Odluke o utvrđivanju cijena pružanja usluga snadbijevanja pitkom vodom i odvodnje otpadnih voda sa amandmanima.

Domaćinstva u Mostaru plaćaće potrošnju vode po cijeni od 1,35 KM po metru kubnom, a  odvodnja fekalnih voda 0,23 KM po kubiku. Privrednici, zavisno o poslovima od 2,16 do 2,35 KM po metru kubnom potrošene vode. Plaćaće se više i održavanje vodomjera, zavisno od toga gdje se nalaze.

Na kraju je ostalo nejasno koliko će računi za vodu biti povećani, no predloženo je da se uradi izvještaj za pola godine. Ono što je predstavljeno jeste da je Vodovod zatražio ukupno povećanje za 10 maraka za one korisnike koji troše 10 kubika vode, dok su vijećnici usvojili povećanje od oko 6 maraka za ovakva domaćinstva koja plaćaju i odvodnju otpadnih voda. Visina računa će svakako zavisiti od potrošnje i činjenice dali domaćinstvo ima i odvodnju.

Kada je u pitanju poređenje sa drugim gradovima iz Vodovoda su poručili da su cijene vode u Posušju 1,25 km po metru kubnom i fiksna naknada od 5 KM, Stolac 1,30 KM, Čapljina 1,30 Km i odvodnju 0,20, Čitluk 1,60 i 0,60 odvodnja. Kada je u pitanju Tuzla cijena je 1,10 KM odvodnja i odvodnje 0,34 KM, Banja Luka 0,94 voda, Zenica 0,50 KM…

Govoreći na ovu temu gradonačelnik Mostara Mario Kordić podsjetio je da je u vodovodnim preduzećima bila loša situacija.

“Imali smo haotično stanje dijelom zbog načina kako se radilo, dijelom zbog nedostatka Vijeća. Došli smo da smo bili izloženi riziku oko problema vodosnadbijevanja. Imenovali smo nove uprave i napravili presjek”, podsjetio je Kordić.

Kordić je rekao da je uložena velika pomoć i da se ozbiljno razmišlja o konsolidaciji preduzeća.

“Svi akti koji se tiču cijena vode su neusaglašeni sa zakonima i metodologijama… Predlažemo Vijeću širu odluku kako bi grad mogao nesmeteno razvijati ovaj segment”, rekao je Kordić.

Vršilac dužnosti direktor Vodovoda Anton Vidačak rekao je da su pokrenute žive aktivnosti na konsolidaciji preduzeća u svim segmentima i da su postignuti značajni rezultati.

On je kazao da sada u gradu nema većih kvarova ili kašnjenja kod otklanjanja kvarova.

Ustvrdio je da je preduzeće unaprijedilo rad u svim segmentima, kao i u naplati potraživanja. Rekao je i da preduzeće ostvaruje velike gubitke, koji idu preko 2 miliona maraka.

Vidačak navodi i da su radnici demotivisani zbog niskih plata. Vidačak je Vijeću izložio obiman izvještaj po svim segmentima rada, a iz istog se iščitava da su prihodi na godišnjem nivou nešto manji od 7 miliona, a da bi sada novim povećanjem prihod bio veći za 2 miliona, u što ne ulaze prihodi za vodomjere koji bi se namjenski trošili.

-Ovim bi se nesmetano moglo poslovati, ustvrdio je on. On kaže da su vozila koja ima vodovod iz 1995. godine, što govori sve o stanju.

Naglašava da u gradu postoje kvarovi koji se stalno ponavljaju i prave probleme, a dodatnim sredstvima bi se stare mreže mogle i zamijeniti.

“Naša usluga će ovim biti mnogo bolja i vidljivija. Mi smo nešto postigli, ali ja kao građanin ovoga grada nisam zadovoljan sa tim. Ako osiguramo sredstva ja preuzimam odgovornost da se sve promjeni na bolje”, poručio je Vidačak.

Vijećnik Damir Šunjić u ime Odbora za stambene i komunalne poslove uložio je amandman kojim se umanjuje cijena. On je rekao da su svjesni da cijene vode nisu usklađene, ali da povećanje cjelokupnog računa nije prihvatljivo.

Šunjić kaže da bi korisnici u stambenim objektima mogli dobiti mnogo veće račune i da se to mora pratiti, te predložio da se za pola godine dostavi izvještaj o ovom pitanju.

Vijećnica Boška Čavar upitala je koliko ima neplatiša u gradu i na koji način se to planira otkloniti, jeli menadžment razmišljao o softveru koji bi detektirao ilegalne priključke i kvarove, te kako je napravljen plan da plaćaju ljudi koji inače plaćaju, dok neplatiše i dalje se provlače.

Odgovarajući vijećnici Čavar Vidačak je rekao da je kada je u pitanju naplata pokrenut automatizam naplate i da se svaki dug dovede do kraja. Naplata je, kaže, u prošloj godini bila 99,9 odsto i dodaje da su građani dostigli nivo naplate kao u naprednim zemljama.

Dodaje da ima anomalija ali da je naplata riješena. Kada su u pitanju “vodomjeri koji mjere vodu u suprotnom smjeru” Vidačak je rekao da je investitor u nekim zgradama tako ugradio vodomjere i da tu ništa ne mogu bez pristanka vlasnika.

Vijećnica Adela Gosto zapitala je koliko vremena može vršilac dužnosti biti na mjestu direktora, misleći pri tome na direktora Vidačka. Gosto je podsjetila na minimalna primanja građana i mizerne penzije koje primaju penzioneri.

“Bilo kakva povećanja u trenutku kada je plata pet puta manja od potrošačke korpe ja neću podržati. Ja ne mogu da vjerujem da će zanatlije čiji posao izumire plaća veći iznos. Vjerske organizacije smatram da su institucije koje imaju ogroman kapital i njima naplaćujemo marku manje nego zanatlijama”, poručila je Gosto.

Vidačak je odgovarajući na ovo pitanje rekao da Vodovod nije socijalna služba, ali da je potrebno korisnicima kroz socijalne službe naći naknade.

Vijećnik Tomislav Primorac rekao je da je ovo previsoko povećanje jer mnogi jedva krpe kraj sa krajem, posebno je tu mislio na penzionere.

Brojna pitanja su imali vijećnici za direktora Vidačka, a jedno od pitanja je bilo i o tome zašto su različite plate u Vodovodu za ista radna mjesta. Vidačak je odgovorio da će biti urađena nova sistematizacija i da će se plate izjednačiti.

Izvršna direktorica Vodovoda Zineta Muraspahić rekla je da se svakodnevno otkrivaju ilegalni priključci u mogućnosti kako im finansije dozvoljavaju.

Prethodni članakŽeljko Joksimović će Mostarce uvesti u Novu 2024. godinu
Naredni članakU saobraćajnoj nezgodi u Bileći povrijeđena dva lica iz Trebinja