Nove mjere u Hrvatskoj, kovid potvrde i u državnim službama

U Hrvatskoj od danas važe nove zaštitne mjere protiv širenja virusa korona, a odnose se na dozvoljeni broj prisutnih na okupljanjima i vrijeme održavanja, na škole, a od 15. novembra i na proširenje posjedovanja kovid potvrda na državne i javne službe i sve one koji odlaze u te službe.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je u petak da su ključna tri pravca djelovanja: postići što veću vakcinisanost, uvesti ograničenja za okupljanja i postići što veću sigurnost prilikom obavljanja poslova, koje se neće ograničavati, što se može dokazati testiranjem ili EU digitalnom potvrdom.

On je rekao da se ograničavaju okupljanja, a zabranjuje se održavanje svih javnih događanja i okupljanja u javnim prostorima na kojima je prisutno 50 osoba, osim ako se radi o događanju na kojem učestvuju samo osobe s EU digitalnom kovid-potvrdom.

Pooštravaju se mjere za održavanje svih događanja gdje će uz digitalnu potvrdu za učešće biti obvezno korištenje medicinske maske.

Ostaje na snazi mjera zabrane održavanja okupljanja na otvorenom za više od 100 osoba, osim ako se ne radi o osobama koje imaju digitalne kovid-potvrde, rekao je Božinović.

Sva okupljanja mogu trajati do ponoći, a izuzetak su bioskopske projekcije, ako su počele do 23 sata, kao i svadbe, koje moraju da traju do 2dvaiza ponoći, a svi prisutni moraju da imaju kovid potvrde.

Božinović je rekao da će kovid potvrde narednih dana biti uvede u državnim i javnim službama i odnosiće se na sve državne službenike, lokalne i regionalne, kao i za trgovačka društva kojima je osnivač država ili samouprave.

Ova odluka će stupiti na snagu 15. novembra, a potvrde će morati da imaju i oni koji odlaze u te institucije.

Odluka o obaveznim kovid-potvrdama odnosi se i na škole.

Zaposleni u državnoj upravi i školama, ako nisu vakcinisani obavezni su da se testiraju na koronu dva puta sedmično.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak je rekao da što se tiče kafića i ugostiteljskih objekata, nismo isključili tu mogućnost.

– Pratićemo epidemiološku situaciju i odlučiti koje ćemo sve djelatnosti obuhvatiti ovom mjerom od 15. novembra – rekao je Capak.

Prethodni članakSijera Leone: U eksploziji cisterne najmanje 84 žrtve
Naredni članakPreminuo Marinko Rokvić