Nove Bajdenove naredbe protiv trgovine drogom

Američki predsjednik Džozef Bajden potpisao je dvije nove izvršne naredbe koje se odnose na borbu protiv trgovine drogom i međunarodnih kriminalnih organizacija, čime je Ministarstvu finansija omogućeno da uvede nove sankcije kineskim kompanijama i kriminalnim grupama u Brazilu, Meksiku i Kolumbiji.

Bajdenova administracija želi novim mjerama da preduzime akcije u vezi sa pogoršanjem američke krize sa narkoticima, koja je izazvala više od 100.000 smrtnih slučajeva od predoziranja u SAD za godinu dana, a što predstavlja povećanje od 28 odsto u odnosu na isti period godinu dana ranije.

To su, naime, navodi američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, navodi Rojters.

Američko ministarstvo finansija saopštilo je da je uvelo sankcije za 25 subjekata i pojedinaca pod novim ovlašćenjima koja mu na osnovu jedne od izvršnih naredbi omogućavaju da sankcioniše osobe koje imaju koristi od kriminalnih radnji, bez obzira na to da li imaju direktne veze sa poznatim narko-bosovima ili kartelima.

Sankcije uključuju i jednu kinesku kompaniju za koju Ministarstvo finansija SAD navodi da prima preko interneta porudžbine za analgetike koji djeluju kao opijati, kao i druge kompanije za koje se navodi da su uključene u prodaju ili transport takvih hemikalija.

Ministarstvo je sankcionisalo više narko bosova, kartela i bandi u Meksiku, Brazilu i Kolumbiji.

Sankcije zabranjuju određenim subjektima pristup transakcijama u američkim dolarima i zamrzavaju svu imovinu koju oni poseduju u SAD.

Drugom Bajdenovom izvršnom naredbom stvara se novi međuagencijski savjet za transnacionalni organizovani kriminal kako bi se poboljšala saradnja između vladinih resora pravde, odbrane, unutrašnje bezbednosti, finansija i Kancelarije za nacionalnu obaveštajnu službu i time lakše identifikovale i sankcionisale kriminalne organizacije, navodi Rojters.

Prethodni članakOblačno u većini krajeva, na jugu sunčano
Naredni članakVlada FBiH danas zasjeda u Mostaru