Novaković Bursać: Nametanje zakona poražavajuće za jednu zemlju

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać ocijenila je da je nametanje zakona u 21. vijeku poražavajuće za zemlju koja ima parlamente na više nivoa, shodno rasporedu nadležnosti.

Bursaćeva smatra da odluka visokog predstavnik Valentina Incka o nametanju dopune Krivičnog zakona BiH u vezi sa “negiranjem genocida” stavlja u potpuno drugi plan sve ono što neki nazivaju suverenitetom ili evropskim putem BiH.

– Sva ta priča je poništena. Motiv i pozadina ovakve odluke je nešto što nema dobre namjere prema Republici Srpskoj i srpskom narodu – istakla je Bursaćeva.

Bursaćeva smatra da je ovo još jedan u nizu pokušaja da se oktroiše istina o građanskom ratu u BiH, na način da se pokriju neke činjenice koje istorijski i naučno ne odgovaraju stvarnom činjeničnom stanju.

– Naravno da zaraćene strane imaju svaka svoje viđenje i zato je nama neophodno da tragamo za potpunom, suštinskom istinom, a to je naučna istina – rekla je Bursaćeva.

Ona je poručila da bi bilo dobro da se zabrani negiranje istine, ako je to uopšte moguće zakonom, jer je sloboda govora i naučnog istarživanja iznad pokušaja zakonskog regulisanja takve materije.

Prethodni članakZaharova: Rusija Inckovu odluku doživljava kao otvoreni napad na suverenitet BiH
Naredni članakNović: Udar i na Srpsku i na BiH