NOVA ANGIO DVORANA U SKB MOSTAR – Pacijente koji dođu sa pola oduzetog tijela otpuštaju potpuno zdrave

Sveučilišna klinička bolnica Mostar prva je u Bosni i Hercegovini opremila angio dvoranu u kojoj se mogu izliječiti osobe koje su doživjele moždani udar.

Osposobljen je mladi tim ljekara koji će raditi s pacijentima, a uspješno su izvedene i prve intervencije. U slučaju moždanog udara trećina pacijenata preživi, a trećina završi s dugotrajnim invaliditetom pokazuju statistike.

Veliki napredak u liječenju takvih pacijenata u svijetu donio je endovaskularni model koji se sada primjenjuje i u SKB Mostar.

Za izvođenje zahvata na pacijentima nabavljen je poseban uređaj čija cijena je 1,8 miliona eura i koji je jedan od najmodernijih u regionu. Za rad s pacijentima osposobljen je mladi tim ljekara pod mentorstvom neuroradiologa Marka Radoša iz KBC Zagreb.

“Najviše znači samim pacijentima koji su do sad kod ove vrste moždanog udara, gdje se velika krvna žila u mozgu zatvori, nisu imali mogućnost nikakvog osim konzervativnog liječenja”, objašnjava dr. Gojko Bogdan, specijalista radiološke dijagnostike.

Takvi pacijenti najčešće su završavali s teškim invaliditetom ili su umirali, a sada imaju priliku da se izliječe, ističe doktor Bogdan.

Moždani udar je među najčešćim uzrocima smrti i ne bira životnu dob, a simptome je važno prepoznati na vrijeme.

“Simptomi moždanog udara nastaju naglo i mogu se manifestovati u poteškoćama u govoru, ne razumijevanju druge osobe kada govori, može imati slabost ruke i noge, utrnulost, može imati smetnje ravnoteže, poremećaj stanja svijesti i glavobolju kao nikad do sad”, govori dr. Sandra Lakičević, s Klinike za neurologiju SKB Mostar.

Ono što bi moglo predstavljati eventualni problem, poručuju iz SKB-a Mostar, jeste intervencijski materijal koji je potrošan i jako skup i za sada se ne može naplatiti iz zdravstvenog fonda. Ipak, zdrav i kvalitetan život nema cijenu.

“Ovih devet što smo ih tretirali, četiri pacijenta su završila praktično bez ikakvih simptoma moždanog udara. Došli su ovdje na prijemu potpuno oduzete jedne polovine tijela, bez mogućnosti govora, a izašli su iz bolnice kao da nisu imali moždani udar”, objašnjava dr. Gojko Bogdan.

Ključno je doći na vrijeme, u roku od dva sata, poručuju ljekari. Blizina tima koji je dostupan 24 sata stvorila je mogućnost da pacijenti s juga BiH budu tretirani u okviru zlatnog sata i nakon moždanog udara kući odu gotovo izliječeni.

BHRT

 

Prethodni članakKonstrakta predstavlja Srbiju na Pjesmi Evrovizije
Naredni članakInspektori kaznili 18 benzinskih pumpi u Srpskoj, kontrole i danas