Nominovan čak 59 puta: Ovo je čovjek koji je osvojio najviše Oskara u istoriji

Oskar je prestižna nagrada u svijetu filma i svako ko se bavi tim poslom volio bi je dobiti. Volt Dizni, jedan od najmoćnijih ljudi u istoriji animiranog filma i rekorder je po broju dobivenih Oskara.

Bio je nominovan 59 puta, a kući je odnio čak 22 nagrade. Prvi put je dobio Oskara 1932. godine za kratki animirani film “Flauvers end Tris”, što je bio prvi put da je neki animirani film postigao toliki uspjeh. Već sljedeće godine njegov film “D Tri Litl Pigs” osvojio je još jednog Oskara.

Oskare je dobio, između ostalog, za filmove: “Tri Orfan Kitns”, “D Kantri Kazn”, “D Old Mil”, “Ferdinand D Bul”, “D Agli Dakling”, “Lend a Pov”, “Sil Ajland”, “In Bivr Volej”, “Naturs Half Akr”, “Voter Brds”, “D Living Dezert”, “D Alaskan Eskimo”, “Grand Kanjon” i mnoge druge.

Volt Dizni je 1953. godine bio nominovan za šest, a osvojio je četiri Oskara. Posthumno je osvojio Oskara za crtani film “Vini d Pu end d Blasteri Dej” 1968. godine.

Ko je bio Volt Dizni?

Rođen je 5. decembra 1901. Volt je najzaslužniji za popularizaciju crtanog filma. Početkom 1920-ih s kolegom Ub Iverksom otputovao je u Holivud kako bi pronašao sreću u svom poslu. Napravili su nekoliko animiranih likova, no njihovi distributeri prisvojili su prava na njih. Nije prošlo puno vremena do nastanka legendarnog Miki Mausa 1928.

Godine 1934. počeo je raditi na prvom dugometražnom filmu, “Snjeguljici i sedam patuljaka”. Taj je film osvojio publiku i Oskara. Pokrenuo je novi val u filmskoj industriji. Njegovi filmovi “Pinokio”, “Dambo”, “Pepeljuga”, “101 Dalmatinac”, “Trnoružica”, “Knjiga o džungli” samo su neki od megapopularnih filmova za koje je zaslužan.

Osnovao je vlastitu kompaniju, koja nosi njegovo ime, te je svoj rad proširio i na TV serije. Izgradio je 1955. godine Diznilend u Kaliforniji, jednu od najvećih turističkih atrakcija u tom dijelu svijeta. Volt je preminuo 15. decembra 1966. godine.

Prethodni članakPoplavljene kuće i probijen nasip: Izlila se rijeka Lašva, više stanovnika evakuisano (VIDEO)
Naredni članakPreminuo gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković