Noć u kojoj je Orban žrtvovao kraljicu: Kratkoročni potres i sprečavanje totalne katastrofe

Ostavka mađarske predsjednice Katalin Novak i dalje predstavlja jednu od najvažnijih tema u Evropi, a kao što se očekivalo, ime koje se između ostalog najviše spominje je i ono mađarskog premijera – Viktora Orbana.
Katalin Novak je u vanrednom obraćanju naciji saopštila kako će zbog pomilovanja osuđenika koji je prikrivao slučaj pedofilije u domu za nezbrinutu djecu podnijeti ostavku na mjesto predsjednice.Njena odluka uslijedila je nakon žestokog pritiska javnosti, ali i dijela političke scene, a osim nje ostavku je podnijela i bivša ministrica pravde i sadašnja udarna igla Orbanove stranke uoči izbora za EU parlament Judit Varga.

“Predsjednica Republike Mađarske podnijela je ostavku. S obzirom na to da se sistem promijenio, za pravovaljanost pojedinačne odluke predsjednika o pomilovanju potreban je supotpis ministra pravde. Nastavila sam više od 25 godina staru praksu da ministar pravde uzima u obzir odluku predsjednika o pomilovanju. Preuzimam političku odgovornost za potpisivanje odluke predsjednice”, rekla je Varga.

Osim predsjednice i bivše ministrice, ime koje se najviše spominjalo u cijelom događaju je i ime Viktora Orbana. Uprkos statusu koji su ministrica i predsjednica države imali, svi ih doživljavaju kao puke Orbanove marionete.

“Ranije ove sedmice, Orban je već osjetio opasnost cijelog događaja. Neobičnim potezom, on je u petak predložio ustavni amandman kojim se pomilovanja ne bi odnosila na one ljude koji su uključeni u pedofiliju”, piše Politico.

Prethodni članakSrbija na Hrvatsku u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva
Naredni članakKovačević: Srpski narod doživio najveće etničko čišćenje u BiH (VIDEO)