Nobilo: Šmit će biti ključni svjedok – moraće objasniti ko ga je imenovao i otkud mu ovlašćenja

U procesu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika ključni svjedok će biti Kristijan Šmit i mi ćemo ga pozvati da svjedoči, rekao je u emisiji Telering član tima odbrane predsjednika Republike Srpske i advokat Anto Nobilo.

– Šmit će pred Sudom BiH morati da objasni ko ga je imenovao i ko mu je dao ovlašćenja. On će nama veoma važan svjedok – istakao je Nobilo.

Naveo je da odbrana ima pravo dokazivati da Šmit nema ovlašćenja, jer je Šmit “upetljan” u optužnicu.

Kaže da su se preračunali oni koji su kreirali ovaj proces.

Ističe da su oni Dodiku kao političkom oponentu dali veliku platformu.

– On sada može krenuti sa suverenističkom politikom. To može biti početak demontiranja “visokog predstavnika”. I BiH je nefunkcionalna, jer nisu dopustili da se narodi preko svojih izabranih predstavnika dogovore kako će živjeti. I u političkom i svakom drugom smislu ovaj postupak će se vratiti onima koji su ga inicirali – rekao je Nobilo.

Na pitanje šta ako Šmit ne bude želio doći da svjedoči, Nobilo je rekao da se svjedok koji odbije da svjedoči, može privesti.

Kaže da je potpuno je jasno da se protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika vodi montirani-politički proces.

– I to samo sa jednim ciljem – da se Dodik trajno eliminiše sa političke scene – rekao je Nobilo.

Uz pravne argumente, pojašnjava, dokazaće se da je predsjednik Republike radio sve po slovu Ustava.

– Potpuno je jasno, da je ovo politički postupak, jer ima politički cilj. Svi znamo, da je politički cilj – eliminisati Milorada Dodika iz politike, kako ne bi mogao obavljati nijednu funkciju. Samo se koriste sredstva krivičnog postupka. Јa bih htio vjerovati, da će Sud kolik-toliko nepristrasno suditi. Danas je Sud donio razumne i na Zakonu osnovane odluke – naveo je Nobilo.

Prethodni članakDodik: Ovo je politički proces, ne prihvatamo BiH izvan Ustava (VIDEO)
Naredni članakZvezda poražena protiv Valensije