Njujork tajms: Amerika šalje Ukrajini stare modele kasetne municije – ne eksplodira odmah

SAD planiraju da Ukrajini pošalju stare modele kasetne municije koje u 14 odsto slučajeva ne detoniraju odmah, piše Njujork tajms.

Prema podacima lista, Pentagon uvjerava da su modernizovali model. Međutim, poboljšan je samo domet projektila, koji još uvijek sadrži granate, čiji procenat neispravnosti je američki vojni resor opisao kao neprihvatljivo visok.

Prema pisanju Njujork tajmsa, pukovnik vojske u penziji Al Vosburg, koji je prošao obuku za uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava, rekao je da će proces čišćenja područja nakon upotrebe ovakvih projektila potrajati, jer se ne mogu ručno pomjerati.

Pored toga, biće potrebna edukativna kampanja za stanovništvo koje će se vratiti na ove teritorije i koje bi moglo da strada od neeksplodiranih granata.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika DŽejk Salivan saopštio je 7. jula da su SAD odlučile da isporuče kasetnu municiju Ukrajini, čijoj se upotrebi UN protive.

On je takođe napomenuo da je Kijev Vašingtonu dao pisane garancije za minimiziranje rizika za civile prilikom upotrebe ove vrste municije.

Prethodni članakObilježavanje 148 godina od početka ustanaka u Hercegovini – Nevesinjske puške
Naredni članakLukić: Ukaz predsjednika Srpske biće objavljen sutra