Njemačka razmatra uvođenje novog pravila: Nevakcinisani igrači možda neće imati pravo nastupa

Broj zaraženih osoba u Njemačkoj raste, pa je Bundestag usvojio Zakon o zaštiti od zaraze. Taj zakon omogućuje dalje provođenje mjera za suzbijanje pandemije i nakon isteka vanrednog epidemiološkog stanja, a između ostalog, predviđa se i uvođenje pravila 3g na radnim mjestima i u javnom prijevozu, odnosno, to je njihov VTP (Vakcinisan, testiran, prebolio) sistem. 

Moguće su i strožije mjere, a tamošnji “Sport 1” piše kako bi njemačka mogla postrožiti mjere i uvesti pravilo 2G, što bi značilo da bi se svi fudbaleri u Bundesligi morali vakcinisati. U protivnom ne bi mogli igrati.

Uvođenje pravila 2G najviše bi pogodilo Bajern Minhen. Bavarci imaju četiri igrača koji se odbijaju vakcinisati, pa već svakako otežano rade s ekipom. U pitanju su Džošua Kimih (Joshua Kimmich), Serž Gnabri (Serge Gnabry), Džamal Musiala (Jamal) i Erik Čupo Motan (Eric Choupo Moting).

Kako njemački “Sport 1” piše, ukoliko Njemačka uvede pravilo 2G, njih četvorica neće moći igrati, a Bajern će imati pravo da ih ne plaća za onaj period koji ne budu igrali zbog odbijanja da se vakcinišu.

Prethodni članakVankuver odsječen od svijeta, nezapamćene poplave
Naredni članakSijarto: Ne mislimo da su sankcije alat, Budimpešta je za dijalog