“Ništa se u ovoj ustanovi NE GURA pod tepih” Nastavnik u Zavodu za specijalno obrazovanje UDARIO DJEČAKA

Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica u Sarajevu potresa nova afera.

Naime, federalni mediji objavili su da su pojedini roditelji zabrinuti nakon što su saznali da je u toku postupak protiv nastavnika kojeg je koleginica prijavila da je udario jednog dječaka koji pohađa ovu ustanovu.

Predsjednik Savjeta roditelja JU Zavod Mjedenica Еdo Čelebić rekao je da će na sutrašnjoj sjednici glasati o žalbi nastavnika kojem je uručen otkaz ugovora o radu.

Otkaz je nastavniku uručen nakon što je prijavljen da je udario učenika šestog razreda koji pohađa ovu ustanovu.

Kako je dodao Čelebić, ništa se u ovoj ustanovi ne gura pod tepih, niti se problemi zataškavaju.

– Naprotiv, naš Savjet radi transparentno i veoma smo posvećeni zašiti prava djece i porodica učenika u Mjedenici. Konkretan slučaj sada je u nadležnosti Školskog odbora koji će odluku donijeti na sutrašnjoj sjednici. U cilju zaštite integriteta i prava našeg učenika, kao i njegove porodice, sa kojima sam od početka u neprestanoj komunikaciji, želim da istaknem sljedeće – dio procesa koji se tiče škole biće okončan sutra. Od tog trenutka na raspolaganju sam medijima, kao predsjednik Savjeta roditelja i član Školskog odbora za sve informacije koje mogu biti od interesa javnosti – istakao je Čelebić.

Dodao je da će njegov prijedlog na sjednici Školskog odbora biti da se zbog osjetljivosti slučaja Tužilaštvo Kantona Sarajevo pozove da ispita sve okolnosti.

Federalni mediji objavili su još i da su im roditelji djece koja pohađaju ovu ustanovu rekli da sumnjaju da se nastavno osoblje neadekvatno obraća djeci te da djeca to ponavljaju kada dođu kući.

– Naša djeca nemaju funkcionalni govor. Dakle, ima govor, ali ne funkcionalni te ponavljaju ono što čuju. Dijete dođe iz škole i ponavlja ‘majmune retardirani’ – tvrdi roditelj.

Iz Mjedenice je, podsjeća Kliks, krajem 2022. godine pobjegao autistični dječak nakon čega je pokrenuta inicijativa da se objekat u potpunosti pokrije videonadzorom. Roditelji kažu da taj projekat nikada nije u potpunosti implementiran, iako je tadašnji načelnik Opštine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić izdvojio potrebna sredstva.

Prethodni članakTikTok odlazi u istoriju?
Naredni članakPokrenuta humanitarna akcija za trogodišnjeg dječaka iz Banjaluke: Andreju Popoviću POTREBNA POMOĆ ljudi velikog srca