Nino Behrem podario prvu sevdalinku Jablanici (video)

Hercegovački muzičar Nino Behrem ovih dana je objavio spot za pjesmu “Oganj gori uz Neretvu” kojom je  Jablanici podario prvu sevdalinku i to u modernijem aranžmanu, zadržavajući elemente tradicije.
Pjesma govori o ljudima Jablanice, sentimentu i osjećajima njenih žitelja iz druge polovine 19. vijeka, kada su i nastale riječi ove pjesme. Ludvik Kuba, čuveni češki etnomuzikolog je boraveći na ovim prostorima 1897. godine čuo  i zabilježio riječi ove narodne pjesme, a potom je i objavio  u svojoj knjizi “Pjesme i napjevi iz BiH”. Inače tekst pjesme je objavljen i u Glasniku Zemaljskog muzeja BiH 1907. godine.
Nino potpisuje kompoziciju pjesme, scenario spota i  izvodi je, dok je snimanje i montažu uradio Edi Kevrić.  Da pjesma, kao i sam spot budi izuzetno pozitivne emocije, svjedoče snimci koje mu šalju Jablaničani rasuti širom svijeta kako uživaju u stihovima pjesme, koje savršeno prate kadrovi prirodnih ljepota i znamenitosti koje krase ovaj mali hercegovački grad.
Tu su i mnogi poznati Jablaničani, koji su svojim učešćem doprinijeli da spot, kao i pjesma dobije na svojoj autentičnosti, poput poznatog jablaničkog fotografa Dženada Džine, a tu su i Mirza Jaranović, Maja Balavac,  Omer Karić, Kemal Begović, Branislav Manigoda, Almin Đelmo, Nedim Ćosić, Udruženje žena “Most” Jablanica, KUD “Prijatelji”, Ergela “Jezero”, učenici škole harmonike prof. Mirsada Pilava.
Znakovitog naslova pjesma naslućuje da se radnja odvija uz Neretvu, a Nino nam objašnjava da su sedam pasa koji sjede nad Jablanicom u pjesmi, zapravo sedam brda, a četiri vezira – četiri planinska vrha koja okružuju Jablanicu.
-Nadam se da će ova muzička razglednica biti dio mnogih sretnih trenutaka žitelja Jablanice, ali i cijele Hercegovine, ovdje i  u dijaspori u mnogim godinama koje slijede, poručuje Nino.

Prethodni članakVlada u Banjaluku ulaže više od 105 miliona KM
Naredni članakI poslije decenije je noćna mora Real Madrida: Sjajni potezi Ronaldinja u meču legendi dva kluba