Nikšić: Vlada FBiH nastavlja podržavati izgradnju Saborne crkve u Mostaru

Premijer Federacije BiH (FBiH) Nermin Nikšić izjavio je da je federalna Vlada u ovoj godini uplatila 50.000 KM za radove na Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru, te izrazio uvjerenje da će i iduće godina pomoći završne radove.

“Ovaj budžet smo naslijedili, u njemu smo uspjeli osigurati 50.000 KM. Želja nam je da u sljedećoj godini, kada se budu završavali radovi, Vlada predvidi sredstva u budžetu kojima će podržati izgradnju i da se okonča, ovaj kompleksan posao”, rekao je Nikšić novinarima u Mostaru.

On je naveo da je federalna Vlada u ranijem periodu uplatila za ovu namjenu 300.000 KM.

NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru povodom 150 godina od njenog osveštanja.

Saborna crkva Svete Trojice dovršena je na jesen 1873. godine, a osveštana na Lučin dan iste godine. Bila je ukras i jedan od simbola Mostara. U vrijeme kada je izgrađena bila je najveća pravoslavna crkva na Balkanu.

Ova crkva je zapaljena 15. juna 1992. godine, a nakon toga je mjesec dana minirana i rušena, dok nije pao i posljednji kamen. Obnova crkve počela je 2010. godine i ona se opet gordo izdigla nad Mostarom, ali za kompletnu obnovu potrebno je još mnogo sredstava jer nisu urađeni enterijer i parter.

Za obnovu ovog hrama najviše su izdvojile Republike Srpska i Srbija, a priloge je dalo i više od hiljadu pojedinačnih priložnika, među kojima i mostarski Bošnjaci i Hrvati.

 

Prethodni članakU Mostaru svečani donatorski ručak za obnovu Saborne crkve
Naredni članakStarješina Saborne crkve, Duško Kojić: Ohrabreni smo posjetom patrijarha Porfirija