Nikšić odgovorio ambasadorici Izraela: Garantujem vam da ćemo preispitati poslove Kabirija

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić odgovorio je ambasadorici Izraela za BiH Galit Peleg koja je nedavno pisala Vladi FBiH i rekla da će ova ambasada “pomno pratiti” krše li se ljudska prava prema državljaninu Izraela Amiru Grossu Kabiriju.

Nikšić je napisao da je zatečen istupima i dopisima ambasadorice Peleg te je kazao da u pismu koje je njemu dostavila “nema ni najmanjeg nivoa samokritičnosti”.”Vaše insinuacije kako je izvjesni Amir Gross Kabiri izložen ‘nelegitimnom pritisku’ od mene lično ili od pojedinih članova Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, ne bi zaslužile bilo kakav komentar da u svom dopisu niste pokazali zavidan stepen arogancije. Potpuno nediplomatski bezobrazno, u nedostatku bilo kakvih argumenata, dijelite lekcije iz demokratije”, napisao je Nikšić.

Dodaje da je zato odlučio iskoristiti priliku da ukaže ambasadorici o kojoj zemlji piše, “kroz nekoliko nepobitnih istorijskih činjenica.”

“Ovdje žive generacije Jevreja čiji preci su stoljećima nalazili utočište od progona upravo u Bosni i Hercegovini. Prve jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini ustanovljene su u 15. i 16. stoljeću. I dok su se kod nas razvijale i integrisale u lokalno društvo, uživajući puna vjerska i građanska prava, u drugim dijelovima evropskog kontinenta bili su izloženi masovnim progonima i ubijanju zbog njihovog identiteta. Tako je u Sarajevu završilo i sačuvana Hagada, djelo izuzetne vjerske i umjetničke vrijednosti, nastalo u Španiji u 14. stoljeću. Nadam se kako Vam je poznata činjenica da je vjerovatno jedino mjesto duhovnog hodočašća Jevreja u Evropi smješteno u Bosni i Hercegovini. Radi se o grobu duhovnog velikana, rabina Moše Danona u Stocu. O grobu i danas, kao i decenijama prije, brigu vodi lokalna muslimanska porodica sa posebnim osjećajem ponosa i poštovanja”, piše Nikšić.

Dodaje da su Bosanci i Hercegovci u najtežim periodima nacističke okupacije za vrijeme 2. Svjetskog rata rizikovali svoje živote kako bi zaštitili i od progona spasili svoje sugrađane Jevreje.

“Tim više je žalosno kako sa visokim stepenom ostrašćenosti i propagandističke pristrasnosti u Vašem dopisu stojite iza prijetnji i uvreda koje gospodin Kabiri već mjesecima upućuje gradonačelnici Sarajeva, Benjamini Karić. Aluzije koje iznosite kako kritika ponašanja gospodina Kabirija ima ikakvu poveznicu sa njegovim jevrejskim identitetom su potpuno neutemeljene i manipulatorske. Vaše jednostrano tumačenje dešavanja i pokušaj pravdanja skandaloznih postupaka gospodina Kabirija, kojem je izgleda, nažalost, umjesto Vaše, potrebna profesionalna pomoć, najbolje oslikava ukupnu politiku Države Izrael posljednjih mjeseci”, napisao je.

Kako kaže, Kabiri, “umjesto bahatosti koju pokazuje, a koju Vi dodatno podgrijavate”, treba shvatiti da se kao gost u BiH, treba educirati o običajima i odnosima u našoj zemlji.

“Da se raspitao shvatio bi da se mi ovdje možemo možda međusobno svađati, ali da to ne znači da ćemo trpiti da bilo ko, pa bio on i državljanin Izraela, može doći vrijeđati i prijetiti građanima ili zvaničnicima naše države. Da se oko nečega i složimo pošto u svom dopisu zazivate vladavinu prava, uvjeravam Vas da ću preduzeti sve raspoložive aktivnosti kako bi se propisi u Bosni i Hercegovini odnosili jednako na svakog našeg građanina, ali i one koji kao stranci žive i rade u Bosni i Hercegovini”, kazao je.

Nikšić poručuje da garantuje da će nadležni organi ispitali legalnost “poslovnih pothvata” Kabirija kao i svih drugih poslodavca i investitora u Bosni i Hercegovini, “jer pred Zakonom svi trebamo biti isti.”

Kaže da sebi nikad neće dozvoliti da postupke pojedinaca pripisuje cijelim narodima ili etničkim grupama.

“Postupke Amira Kabirija tretiram kao ispade pojedinca i ni u kojem slučaju ne generalizujem niti pripisujem odgovornost za njegovu kampanju pritisaka i mržnje prema gradonačelnici Sarajeva i drugim Jeverejima bilo gdje. Očito je da isto nažalost ne vrijedi za Državu Izrael. Umjesto traženja i provođenja pravde nad zločincima od 7. oktobra, Izrael je u spomenutom zločinu pronašao osnovu za generalizaciju zločina i za masovni progon, ubijanje i etničko čišćenje Palestinaca u Pojasu Gaze. Čak smo imali priliku pročitati izjavu izraelskog generala koji i ne krije da za njega nema razlike između civila i pripadnika Hamasa, te da ih sve treba ukloniti. Takvu politiku ne mogu nikada podržati niti ikako opravdati. Često se pitam šta se desilo s pripadnicima naroda koji je doživio i preživio Holokaust?”, upitao je Nikšić.

Dodaje da nikada eliminisanje jednog zločinca, teroriste, ne može biti opravdano uništenjem cijelog stambenog bloka “u kojem on navodno živi.”

“Tada, kada se ubijanje desetina ili stotina nevinih opravdava uklanjanjem jednog ili par počinilaca zla, granica između zločinca i osvetnika biva izbrisana. Nadam se da će Država Izrael u budućnosti smoći snage da uvidi da je zločin počinjen u ime osvete za pretrpljeno zlo i dalje zločin, a ne pravda. U traženju pravde, svi kojim je naneseno zlo, imaće našu bezrezervnu podršku, kako Izrael, tako i Palestina. U kojem smjeru se vaga nedjela pomiče od 7. oktobra, sasvim je jasno”, zaključio je Nikšić.

Podsjetimo da se ambasadorica Izraela ranije oglašavala nakon protesta u Sarajevu za Palestinu, komentarisala izjavu Željka Komšića o ratu u Pojasu Gazu ali i prozivala Sarajevo kazavši da se “Jevreji u Sarajevu boje u svom gradu”. Tim povodom nedavno se oglasio ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković koji joj je poručio da njegovo Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu ne dira.

Prethodni članakDODIK DAO PODRŠKU VUČIĆU
Naredni članakUpozorenje građanima na sve češće prevare u cilju emotivnog iskorištavanja, oglasio se i FUP