“NIKOME NE ŠALJEMO AVIONE” Bugarski premijer kategorički odbio mogućnost slanja vojne pomoći Ukrajini

epa09738809 Bulgaria's Prime Minister Kiril Petkov talks during the press conference with Serbian Prime minister in Belgrade, Serbia, 08 February 2022. Prime Minister Petkov is on an official state visit to Serbia. EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Bugarski premijer Kiril Petkov kategorički je odbacio mogućnost slanja borbenih aviona Ukrajini, javlja ruska novinska agencija TASS.

Imamo mali broj aviona i ne možemo ih nikome davati. Njihov broj nije dovoljan da bi zaštitio naše nebo i procjena da bi mi mogli da ih damo u ovom trenutku potpuno je apsurdna – naglasio je Petkov.

Nešto ranije su pomorske snage Ukrajine saopštile da Bugarska, Slovačka i Poljska prebacuju 70 vojnih letjelica u Ukrajinu, koje mogu biti stacionirane na aerodromima u Poljskoj.

– Naši partneri su nam dali 70 letjelica, između ostalog, MiG 29 i Su-25. Ukoliko bude potrebno biće stacionirani na aerodromima u Poljskoj odakle ukrajinski piloti mogu da izvršavaju borbene zadatke – navodi se u saopštenju.

Bugarska u Ukrajinu, kako se dodaje, prebacuje 16 borbenih aviona MiG-29 i 14 SU-25, a Poljska 28 MiG-29 i Slovačka 12 letjelica istog tipa.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj rekao je da su se šefovi evropskih diplomatija saglasili da će Ukrajini dostaviti smrtonosno oružje u vrijednosti od 450 miliona evra. On je napomenuo i da će EU dostaviti vojne letjelice Ukrajini.

Prethodni članakRUSI UNIŠTILI VOJNU BAZU Stradalo najmanje 70 ukrajinskih vojnika, spasioci pretražuju ruševine
Naredni članakMuškarac skočio sa nadvožnjaka na auto-put