NEVESINjE – ZA MITROVDAN OTKRIVANjE SPOMENIKA LEGENDARNOM KOMANDANTU NOVICI GUŠIĆU

Otkrivanjem spomenika legendarnom komandantu Novici Gušiću Nevesinjci će za Mitrovdan još jednom iskazati počast i poštovanje prema čovjeku koji je svojim vojničkim sposobnostima, autoritetom i ljudskim vrlinama stekao veliki ugled u narodu i vojsci tokom Otadžbinskog rata. Kao ratni komandant Nevesinjske brigade postao je simbol slobode i odbrane Nevesinja, posebno tokom Prve mitrovdanske bitke.

Inicijativu za izgradnju spomen obilježja pokrenula je Opštinska boračka organizacija koja zajedno sa opštinom Nevesinje i provodi ovaj projekat. Opštinski parlament jednoglasno je podržao ovu inicijativu. Projekat finansiraju opština Nevesinje,Opštnska boračka organizacija, Elektroprivreda RS, Elektro-Hercegovina, HET i HE „Dabar“.

Spomenik u prirodnoj veličini biće otkriven ispred ulaza u bivšu nevesinjsku kasarnu “Nevesinjska puška” u ulici koja će dobiti ime proslavljenog komandanta.

Na kamenom postamentu biće postavljen spomenik sa likom Novice Gušića, rad poznatog akademskog vajara Bojana Mikulića iz Banjaluke.

Iz Opštinske boračke organizacije Nevesinje naglašavaju da borci pukovnika Gušića pamte po hrabrosti, odlučnosti i poštenju što ga svrstava u red najčasnijih srpskih vojskovođa, te da će ovaj dostojan spomenik trajno podsjećati na ljudsku i vojničku veličinu, slobodu i patriotizam.

Radio Nevesinje