NEVESINJE U BROJKAMA-U 2020. rođena 104 djeteta, preminulo 137 osoba

U godini koju je obilježila pandemija korona virusa, Matična služba u Nevesinju evidentirala je veći broj rođenih i umrlih lica i manje zasnovanih bračnih zajednica u odnosu na 2019. godinu.

U matične knjige rođenih u 2020. godini upisana su 104 mališana čiji roditelji imaju prebivalište u ovoj opštini, što je za 17 više nego godinu dana ranije. Ovo je ohrabrujući podatak za opštinu koja je odavno suočena sa demografskim problemima.

Sudeći prema izboru roditelja, najpopularnije muško ime u Nevesinju, kao i prošle godine, je Vasilije. Ovo tradicionalno srpsko ime je grčkog porijekla sa značenjem „onaj koji je rođen kao plemenit“. I prilikom davanja imena ženskoj djeci roditelji su se držali tradicije tako da se na spisku mogu naći Teofanija, Evgenija i Slavijanka.

U matične knjige su tokom prošle godine upisana i rijetka muška imena, bar kada je Nevesinje u pitanju, Teodosije, Aranđel i Arsenije.

U 2020. godini u opštini Nevesinje sudbonosno „da“ izgovorilo je 50 bračnih parova, šest manje nego prethodne godine. Ovaj podatak je očekivan, s obzirom da je dosta mladih u nadi da će se popraviti epidemiološke prilike odlagalo svadbena veselja.

Prema podacima Matične službe u Nevesinju je prošle godine umrlo 137 lica, što je 25 više nego 2019. godine.RN