NEVESINJE – OTVORENA IZLOŽBA IKONA „AGIOS“

Izložba ikona “Agios” autorke Petre Kosnić otvorena je sinoć u Galeriji Centra za kulturu “Nebojša Glogovac” u Nevesinju.

U okviru postavke izloženo je 20 ikona malog formata. Prikazi su veoma koloritni, puni toplih tonova, koji odišu harmonijom.

Izložbu je otvorila magistar likovnih umjetnosti Angelina Vukosav.

“Petra kroz ikonopis njeguje ustaljene vjerske kanone, dajući svakoj naslikanoj ikoni sopstvenu, neponovljivu draž, što se ogleda u igri kolorita i njegovim varijacijama od ikone do ikone. Ona njeguje stare tehnike ikonopisa, jajčane tempere na lipovoj dasci”, pojasnila je Vukosavova. Dodala je da posmatrajući Petrine ikone, čovjek dolazi do lične samospoznaje i suštine ovozemaljskog života kao jedinke.

Starješina Sabornog hrama Mladen Čalija blagoslovio je otvaranje izložbe. Gošći je poželio dobrodošlicu, a posjetiocima izložbe da uživaju posmatrajući ikone, jer su one naš pogled prema vjeri i kroz njih gledamo ljepotu i lik onoga ko nas je sazdao.

Autorka izložbe Petra Kosnić zahvalila se Nevesinjcima na dobrodošlici i što su došli da podrže njen rad i stvaralaštvo. Istakla je da joj je posebno drago izlagati u Hercegovini, jer je njen otac Hercegovac. Govoreći o svojim djelima, Petra je pojasnila da njene ikone karakteriše tradicionalni pravoslavni stil.

“Trudim se da ostanem u vizantijskom kanonu, ali kroz igru svjetala, postavku boja, poigravanje sa samom emulzijom i kroz stilizaciju lika nastojim da ostavim svoj lični pečat”, zaključila je Kosnićeva.

Izložba ostaje otvorena do 11. marta.

Petra Kosnić rođena je 1986. godine. Završila je Accademia del Lusso Milano u Italiji, a nakon toga Akademiju SPC za umjetnost i konzervaciju. Paralelno je studirala Pravoslavni bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu, gdje je završila osnovne i master studije. Trenutno je na doktorskim studijama, na katedri za liturgiku. Do sada je naslikala preko šezdeset radova, koji se nalaze u crkvama i manastirima SPC, kao i u domovima vjernog naroda. Pored trajno izloženih ikona u mnogim hramovima, imala je i dvadeset samostalnih izložbi širom Balkana. Učestvovala je i na preko četrdeset grupnih izložbi. Trenutno živi i stvara u Beogradu. Radionevesinje

Prethodni članakOtkrivene dvije opasne nuspojave vakcine protiv korone
Naredni članakOpasna “zombi” droga pred vratima regiona