Nevesinje: Obilježavanje mitrovdanskih bitaka – simbola odbrane Hercegovine

U Nevesinju će danas biti obilježeno 29, odnosno 27 godina, od mitrovdanskih bitaka, koje predstavljaju simbol odbrane istočne Hercegovine u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Program obilježavanja počinje služenjem pomena i polaganje vijenaca i cvijeća na lokalitetu Spomen kosturnice u naselju Grozd. Potom će biti služen pomen i položeno cvijeća kod spomenika komandantu Nevesinjske brigade Novici Gušiću, a u nakon toga i pomen i polaganje cvijeća kod centralnog spomenika poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata na Trgu slobode.

Obilježavanju će prisustvovati ministar rada i boračko-invalidske Republike Srpske Duško Milunović, delegacija Narodne skupštine koju čine narodni poslanici Ilija Tamindžija, Ljubiša Krunić i Maksim Skoko.

U dvije mitrovdanske bitke iz 1992. i 1994. godine odbranjeni su Nevesinje i Hercegovina.

U Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginula su 42 borca, a ranjeno je 750. Samo na Mitrovdan 1994. godine poginula su 22 borca, dok je 140 ranjeno.

Prva mitrovdanska bitka jedna je od najvećih u odbrambeno-otadžbinskom ratu jer je 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobijedilo pet puta jače jedinice sastavljene od Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH, koje su sa 15.000 vojnika i praćene jakom artiljerijom krenule na Nevesinje s ciljem spajanja sa Dubrovnikom i izlaska na tadašnju jugoslovensku granicu.

Za veličanstvenu pobjedu nad višestruko brojnijim neprijateljem Nevesinjska brigada je prva u Republici Srpskoj odlikovana Ordenom Nemanjića.

Obilježavanje “Mitrovdanskih bitaka 1992. i 1994. godine na nevesinjskom ratištu” organizuju Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, Boračka organizacija Republike Srpske i opština Nevesinje.

Prethodni članakOpljačkana crkva u Ortiješu
Naredni članakDanas Mitrovdan